Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Očitne razlike med papežem in predsednikom Zelenskim

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 14. 05. 2023 / 11:34
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 14.05.2023 / 13:41
Ustavi predvajanje Nalaganje
Očitne razlike med papežem in predsednikom Zelenskim
Papež Frančišek in Volodimir Zelenski med srečanjem v Vatikanu. FOTO: Vatican Media

Očitne razlike med papežem in predsednikom Zelenskim

Med ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim in papežem Frančiškom očitno obstajajo jasne razlike glede morebitne posredniške vloge Vatikana v rusko-ukrajinski vojni.

Po srečanju s papežem v Vatikanu v soboto popoldne je Zelenski po navedbah avstrijskega Kathpressa sinoči na italijanski televiziji dejal: »V čast mi je bilo, da sem se srečal z Njegovo svetostjo, vendar on pozna moje stališče. Vojna je v Ukrajini in mirovni načrt mora biti ukrajinski. Zelo si prizadevamo, da bi Vatikan pridobili za svojo mirovno rešitev.«

Zelenski je nadaljeval: »Z vsem spoštovanjem do Njegove svetosti: mi ne potrebujemo posrednikov. Potrebujemo pravičen mir. Papeža in vse druge voditelje vabimo, da se zavzamejo za pravičen mir, vendar moramo pred tem urediti vse drugo.« Glede morebitnega miru na podlagi pogajanj je Zelenski dejal: »S Putinom se ne morete pogajati, tega ne more storiti nobena država na svetu.«

Vatikan in Ukrajina se strinjata glede vprašanja humanitarnega posredovanja Svetega sedeža v zvezi z ukrajinskimi otroki, odpeljanimi v Rusijo.

Enoglasno glede posredovanja za ukrajinske otroke

Obe strani pa se očitno strinjata glede vprašanja humanitarnega posredovanja Svetega sedeža v zvezi z ukrajinskimi otroki, odpeljanimi v Rusijo. Zelenski je po srečanju s papežem Frančiškom na družbenem omrežju Twitter poudaril, da je bila to ločena točka pogovorov.

Iz Vatikana so še sporočili, da je ukrajinski predsednik po srečanju s papežem govoril tudi z vatikanskim »zunanjim ministrom« nadškofom Paulom Gallagherjem, vendar podrobnosti o vsebini tega pogovora še niso znane.

Pogovor z voditeljem Katoliške cerkve v Vatikanu bi lahko resnično vplival na zgodovino in pomagal ustaviti rusko agresijo proti Ukrajini.

Zelenski si želi papeževe podpore Ukrajini

Predsednik Zelenski je še izrazil upanje, da bo papež Frančišek po srečanju z njim podprl Ukrajino in izrazil jasno kritiko Rusije. Pogovor z voditeljem Katoliške cerkve v Vatikanu je bil takšen, da bi lahko »resnično vplival na zgodovino« in pomagal ustaviti rusko agresijo proti Ukrajini, je Zelenski dejal v sinočnjem video sporočilu svojim rojakom. Papežu je predstavil podrobnosti ukrajinskega »mirovnega načrta« in ga med drugim prosil, naj pomaga pri vračanju ukrajinskih otrok, ki so jih odpeljali ruski okupatorji, k njihovim družinam.

»Verjamem, da lahko volja in iskrenost Njegove svetosti približata uresničitev našega mirovnega načrta ter omogočita pravičen in iskren mir,« je dejal Zelenski, vendar ni natančneje pojasnil, kako naj bi to konkretno dosegli. Državno vodstvo v Kijevu zahteva predvsem vnovično vzpostavitev ozemeljske celovitosti Ukrajine in kaznovanje vseh vojnih zločincev.

Predsednik Zelenski je kritičen zaradi dosedanje nevtralnosti Vatikana do sprtih strani.

»Žrtve in napadalca ne moremo enačiti«

Ukrajinski predsednik se je papežu na družbenem omrežju Twitter zahvalil »za njegovo osebno pozornost do tragedije milijonov Ukrajincev«, obenem pa je bil 45-letni državnik kritičen zaradi dosedanje nevtralnosti Vatikana do sprtih strani. Med srečanjem je Frančiška prosil, naj »obsodi ruske zločine v Ukrajini«, kajti po njegovih besedah »ne moremo enačiti žrtve in napadalca«. Papež se je doslej vedno izogibal jasnemu imenovanju ruskega predsednika Vladimirja Putina kot krivca za vojno in tudi večkrat omenil ljudi v Rusiji, ki trpijo zaradi vojne v Ukrajini.

Včerajšnji obisk Volodimirja Zelenskega v Vatikanu je bil drugi od njegove izvolitve na predsedniški položaj leta 2019: papež Frančišek ga je gostil že februarja 2020. Od ruske invazije na Ukrajino februarja 2022 sta se trikrat pogovarjala po telefonu. Vatikan je posredoval pri izmenjavi vojnih ujetnikov med državama in si neutrudno prizadeva za humanitarno pomoč ukrajinskim otrokom, ki so bili odpeljani v Rusijo.

Nalaganje
Nazaj na vrh