Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Ukrajinski predsednik Zelenski na obisku v Vatikanu [FOTO & VIDEO]

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 13. 05. 2023 / 17:17
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 13.05.2023 / 20:27
Ustavi predvajanje Nalaganje
Ukrajinski predsednik Zelenski na obisku v Vatikanu [FOTO & VIDEO]
Volodimir Zelenski se je danes srečal s papežem Frančiškom. FOTO: Vatican Media

Ukrajinski predsednik Zelenski na obisku v Vatikanu [FOTO & VIDEO]

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je danes popoldne prispel na obisk v Vatikan.

Njegov prihod na srečanje s papežem Frančiškom se je zavlekel za dobro uro, poroča avstrijski Kathpress. Po navedbah spletnega portala Vatican News je v Vatikan prispel malo po četrti uri popoldan. Sveti oče in ukrajinski voditelj se ne nista srečala v apostolski palači, kot je običajno za voditelje držav, temveč v t. i. Auletti - sobi poleg vatikanske dvorane za avdience.

40-minutni pogovor med papežem in Zelenskim

Pogovor obeh voditeljev je trajal okoli 40 minut, precej dlje, kot je sicer običajno za obiske državnikov. Tokratno srečanje v protokolarnen smislu ni veljalo za državniški obisk.

Izmenjava daril. FOTO: Vatican Media

Papež je gosta iz Kijeva pozdravil z besedami: »Hvala za ta obisk!«, Zelenski pa je odvrnil, da mu je srečanje »v veliko čast«. Kot uradno darilo je Frančišek ukrajinskemu predsedniku podaril oljčno vejico v bronu kot simbol miru, nekatere papeške dokumente, letošnjo poslanico za mir, Dokument o človeškem bratstvu, knjigo o Statio Orbis 27. marca 2020 in zvezek »Okrožnica o miru v Ukrajini«. Volodimir Zelenski je papežu prinesel umetniško delo, ikono Device Marije, naslikano na neprebojnem ščitu, ter sliko z naslovom »Izguba« o umoru otrok med to vojno.

Z vatikanskega tiskovnega urada so po koncu obiska sporočili, da je bilo srečanje namenjeno »humanitarnim in političnim razmeram«, povezanim z vojno v Ukrajini. Papež je državnemu voditelju obljubil nenehno molitev in spomnil tudi na svoje številne molitve za mir vse od izbruha vojne.

Ukrajinska ikona za papeža. FOTO: Vatican Media

Obe strani sta soglasno poudarili potrebo po humanitarnih prizadevanjih v podporo prebivalstvu. Papež Frančišek je posebej izpostavil potrebo po »dejanjih človečnosti« do najranljivejših in nedolžnih žrtev oboroženega spora.

Pred srečanjem s papežem se je Zelenski sestal z italijanskim predsednikom Sergiom Mattarello in predsednico tamkajšnje vlade Giorgio Meloni. Zjutraj je z italijanskim letalom pristal na rimskem vojaškem letališču Ciampino. To je prvi obisk predsednika Zelenskega v Italiji in Vatikanu po začetku vojne v Ukrajini februarja lani. Nocoj naj bi nastopil še v televizijski pogovorni oddaji na kanalu Rai Uno, iz Italije pa bo pot nadaljeval v Nemčijo, kjer naj bi mu jutri podelili nagrado Karla Velikega.

Po rimskih ulicah in tudi na Trgu sv. Petra so na prihod svojega predsednika čakali številni Ukrajinci, ki so se kot begunci zatekli v Italijo.

Obisk ukrajinskega predsednika spremljajo najvišji varnostni ukrepi. Italija je vzpostavila območje prepovedi letenja, v pripravljenosti so bombniki, helikopterji in ostrostrelci. Opoldne je Vatikan zaprl dostop do Trga sv. Petra. Obisk bazilike sv. Petra je bil omogočen, vendar z intenzivnejšimi varnostnimi pregledi in prestavljenim izhodom. Ljudje so bili preusmerjeni iz središča bazilike in nato čez desno stran Trga sv. Petra.

Zelenskega so spremljali številni člani ukrajinske skupnosti. Po rimskih ulicah in tudi na Trgu sv. Petra so na prihod svojega predsednika čakali številni Ukrajinci, ki so se kot begunci zatekli v Italijo.

Kupi v trgovini

Ukrajina pod križem
Pričevanja
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh