Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Podelitev Karlove nagrade predsedniku Zelenskemu 14. maja

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 07. 04. 2023 / 07:43
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 07.04.2023 / 08:03
Ustavi predvajanje Nalaganje
Podelitev Karlove nagrade predsedniku Zelenskemu 14. maja
Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. FOTO: Facebook

Podelitev Karlove nagrade predsedniku Zelenskemu 14. maja

Mesto Aachen je na veliki četrtek potrdilo datum podelitve Karlove nagrade za leto 2023: ukrajinskemu predsedniku Volodimirju Zelenskemu in ukrajinskemu narodu jo bodo izročili 14. maja.

Zaenkrat še ni jasno, ali bo Zelenski navzoč na slovesnosti v kronanjski dvorani v Aachnu, ali pa se bo zbranim pridružil prek video povezave. Zaradi vojne v Ukrajini so priprave na podelitev tokrat malce zahtevnejše kot v preteklih letih.

Po navedbah mestnih oblasti naj bi se slovesnosti udeležila tudi predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, ki naj bi pripravila nagovor v čast Zelenskemu. Nagrado Karla Velikega tradicionalno podeljujejo na praznik Gospodovega vnebohoda, ki ga bomo letos obhajali 18. maja, vendar so bili prireditelji zaradi nekaterih gostov primorani poiskati primernejši datum.

Pod vodstvom Zelenskega Ukrajinci ne branijo le suverenosti države in življenja njenih državljanov, temveč tudi Evropo in evropske vrednote.

Decembra lani sta mesto Aachen in direktorat za nagrado Karla Velikega napovedala, da bo nagrada, ki velja za eno najpomembnejših evropskih priznanj, leta 2023 podeljena Zelenskemu in ukrajinskemu narodu. Pod vodstvom Zelenskega Ukrajinci ne branijo le suverenosti države in življenja njenih državljanov, temveč tudi Evropo in evropske vrednote, so zapisali v utemeljitvi. Zelenski pa je »opora in tudi vzornik svojemu narodu«.

Nagrado Karla Velikega od leta 1950 podeljujejo osebnostim in ustanovam, ki imajo izjemne zasluge za povezovanje in združevanje v Evropi. Imenovana je po cesarju Karlu Velikem (742-814), osebnosti iz skupne evropske zgodovinske zavesti, ki je v zgodnjem srednjem veku veljal za »očeta Evrope«. Konec osmega stoletja je Aachen izbral za svoj vladarski sedež. Lani so nagrado Karla Velikega prejele beloruske borke za državljanske pravice Svetlana Tihanovska, Marija Kolesnikova in Veronika Zepkalo.

Kupi v trgovini

Globoko ukoreninjen
Filozofija in esejistika
23,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh