Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Karlova nagrada 2023 Zelenskemu in ukrajinskemu narodu

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 19. 12. 2022 / 09:02
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 19.12.2022 / 09:31
Ustavi predvajanje Nalaganje
Karlova nagrada 2023 Zelenskemu in ukrajinskemu narodu
Ukrajinski narod in njegov predsednik Volodimir Zelenski sta prejemnika Karlove nagrade za leto 2023. FOTO: Vatican Media

Karlova nagrada 2023 Zelenskemu in ukrajinskemu narodu

Mednarodno nagrado Karla Velikega za leto 2023 prejmejo ukrajinski narod in njegov predsednik Volodimir Zelenski: imena prejemnikov sta minuli konec tedna sporočila mesto Aachen in odbor za nagrado Karla Velikega.

Nagrada, ki jo vsako leto podelijo v nemškem Aachnu, velja za eno najpomembnejših evropskih priznanj: od leta 1950 jo podeljujejo osebnostim in ustanovam, ki imajo izjemne zasluge za povezovanje in združevanje v Evropi. Imenovana je po cesarju Karlu Velikem (742-814), osebnosti iz skupne evropske zgodovinske zavesti, ki je v zgodnjem srednjem veku veljal za »očeta Evrope«. Konec osmega stoletja je Aachen izbral za svoj vladarski sedež. Nagrado Karla Velikega za leto 2022 so prejele beloruske borke za državljanske pravice Svetlana Tihanovska, Marija Kolesnikova in Veronika Zepkalo.

Leta 2016 je Karlovo nagrado prejel papež Frančišek.

Leta 2016 je Karlovo nagrado prejel papež Frančišek. Voditelju Katoliške cerkve odlikovanja niso izročili na slovesnosti v Aachnu: papež jo je sprejel kar v apostolski palači v Vatikanu. Med prejemniki ugledne nagrade sta tudi glavni tajnik Združenih narodov Antonio Guterres (2019) in romunski predsednik Klaus Iohannis (2020/2021).

Utemeljitev

Kot je zapisano v tokratni utemeljitvi, so Ukrajinci žrtve neizrekljivo brutalne ruske napadalne vojne, ki je v nasprotju z mednarodnim pravom. Narod se pod vodstvom svojega predsednika Volodimirja Zelenskega bori za obrambo suverenosti svoje države in življenj svojih državljanov, pa tudi Evrope in evropskih vrednot.

Ta vojna je usmerjena proti svobodi in demokraciji, človekovim pravicam in multilateralizmu, usmerjena je proti evropskemu socialnemu, varnostnemu in mirovnemu redu, njen cilj pa je destabilizirati evropsko skupnost narodov in spodbujati politično reorganizacijo Evrope.

Ukrajina je del Evrope, njeno prebivalstvo in vladni predstavniki - na čelu s predsednikom Volodimirjem Zelenskim - pa podpirajo in branijo evropske vrednote, zato si nagrado zaslužijo kot spodbudo za hiter začetek pristopnih pogajanj z Evropsko unijo.

Predsednika Zelenskega po besedah članov odbora za podelitev Karlove nagrade odlikujejo pogum, vodstvene sposobnosti in taktična občutljivost, zaradi česar je lahko zgled novega, jasnega in nedvoumnega političnega sloga.

Svojim ljudem zagotavlja podporo in je hkrati njihov vzornik, saj se zoperstavlja obupu in se osredinja na zagotavljanje vsakdanjih potrebščin, nujno potrebne obrambne opreme in ohranjanje zaupanja v možnost svobodne, neodvisne in suverene Ukrajine, ki je del evropske družine narodov.

S podelitvijo nagrade Karla Velikega 2023 ukrajinskemu predsedniku in narodu upravni odbor Društva za podeljevanje mednarodne nagrade Karla Velikega v Aachnu poudarja, da je Ukrajina del Evrope ter da njeno prebivalstvo in vladni predstavniki - na čelu s predsednikom Volodimirjem Zelenskim - podpirajo in branijo evropske vrednote, zato si zaslužijo to spodbudo za hiter začetek pristopnih pogajanj z Evropsko unijo.

Kupi v trgovini

Globoko ukoreninjen
Filozofija in esejistika
23,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh