Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Po ruskih napadih močno poškodovana stolnica v Odesi: »To je diabolična vojna«

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 25. 07. 2023 / 09:54
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 25.07.2023 / 11:23
Ustavi predvajanje Nalaganje
Po ruskih napadih močno poškodovana stolnica v Odesi: »To je diabolična vojna«
Polovica stolnice v Odesi je brez strehe. FOTO: Vatican Media

Po ruskih napadih močno poškodovana stolnica v Odesi: »To je diabolična vojna«

Ruske sile so močno poškodovale pravoslavno stolnico v ukrajinskem mestu Odesa ob Črnem morju, ki je na Unescovem seznamu svetovne kulturne dediščine, poročajo predstavniki tamkajšnje Cerkve.

Po navedbah krajevne škofije je raketa minulo nedeljo zvečer zadela glavni oltar stolnice, v napadu pa je bil poškodovan varnostnik, ki so ga prepeljali v bolnišnico. Uničenje je izjemno veliko, polovica stolnice je brez strehe. Zaradi obstreljevanja je v cerkvi izbruhnil požar, ki so ga morali pogasiti gasilci, zato je bilo po tleh svetišča veliko vode. Iz cerkve je bilo treba na varno odnesti številne dokumente in dragocene predmete. Raketa je prodrla vse do kletnih prostorov.

Po podatkih ukrajinskih oblasti je bilo v nedeljo v ruskem raketnem napadu poškodovanih več kot 40 stavb v Odesi, ena oseba je izgubila življenje, ranjenih pa je bilo 22 ljudi, med njimi štirje otroci.

Škoda v stolnici je ogromna. FOTO: YouTube/Euronews/zajem zaslona

Škofija je odločno obsodila »agresijo Ruske federacije na Ukrajino, to teroristično dejanje proti osrednjemu svetišču in duhovnemu središču mesta Odesa«. Tamkajšnji cerkveni voditelj, metropolit Onufrij, je izrazil globoko žalost zaradi »nadaljnjih napadov sovražnika na mesto Odesa«. »Tisti, ki merijo v nebo, na koncu zadenejo sami sebe,« je poudaril metropolit. Stolnica v Odesi velja za mojstrovino krščanske arhitekture.

Tisti, ki merijo v nebo, na koncu zadenejo sami sebe. (metropolit Onufrij)

Zaradi ruske agresivne vojne proti Ukrajini se je Ukrajinska cerkev maja 2022 odcepila od moskovskega patriarhata in je razglasila neodvisnost.

Ruska raketa je prodrla vse do kletnih prostorov. FOTO: YouTube/Euronews/zajem zaslona

Grožnja ukrajinski kulturi

Unesco je januarja letos celotno zgodovinsko središče Odese kljub ruskemu nasprotovanju uvrstil na svoj seznam svetovne kulturne dediščine. Minuli konec tedna je omenjena organizacija obsodila uničenje več muzejev v tem ukrajinskem mestu. Kot so po navedbah avstrijskega Kathpressa zapisali v izjavi za javnost, »Unesco znova poziva h koncu napadov na kulturne dobrine. Ta vojna predstavlja vedno večjo grožnjo ukrajinski kulturi.« Rusije v izjavi izrecno ne omenjajo. Od 24. februarja 2022 je bila škoda zabeležena na 270 kulturnih krajih v Ukrajini.

Stolnica v Odesi je posvečena Jezusovemu spremenjenju na gori, izvira pa iz konca 18. stoletja.

Stolnico v Odesi, posvečeno Jezusovemu spremenjenju na gori, ki je bila uničena leta 1936 pod Stalinovo vladavino, so v letih med 2000 in 2002 obnovili v skladu z izvirnikom. Mogočno svetišče izvira iz konca 18. stoletja.

Škof Odese in Simferopola Stanislav Szyrokoradiuk. FOTO: Vatican Media

Škof Odese: »Ljudje ne izgubijo upanja«

Škof Odese in Simferopola, Stanislav Szyrokoradiuk, je v pogovoru za nemške medije povedal, da so razmere na tem območju že dlje časa zelo težke, zdaj pa so se še poslabšale. Kljub temu ljudje ne izgubijo upanja. Po škofovih besedah so se mnogi prebivalci preprosto navadili na takšno življenje. Seveda bi si vsi želeli živeti v miru, saj jim nenehni zračni napadi izjemno otežujejo vsakdan.

Pred izbruhom vojne so v stolnici v Odesi ob nedeljah obhajali štiri bogoslužja, zdaj pa jih obhajajo šest.

Škof Szyrokoradiuk je prepričan, da mora Cerkev ljudem prinašati upanje: njena osrednja naloga je, da ljudi vodi in opogumlja tudi v najtežjih časih. Ukrajinski duhovniki tamkajšnje vernike nenehno spodbujajo k molitvi, ki prav tako prinaša upanje. Vsi Ukrajinci pa so hvaležni tudi za molitve, ki jih njihovi preizkušani deželi namenjajo ljudje z vsega sveta.

Kot je pojasnil škof, so pred izbruhom vojne v stolnici v Odesi ob nedeljah obhajali štiri bogoslužja, zdaj pa jih obhajajo šest. Udeležuje se jih veliko ljudi. To pomeni, da vsako nedeljo vsaki dve uri obhajajo sveto mašo, tako da je molitev skorajda neprekinjena.

Ljudje molijo pred ikono, rešeno iz stolnice Jezusovega spremenjenja na gori. FOTO: Vatican Media

»Diabolična vojna«

Za tamkašnje prebivalce je izredno pomembno, da ohranjajo zaupanje v Boga. Strašljiva vojna, ki divja v njihovi domovini, je »diabolična vojna«, sovraštvo brez razloga, je prepričan škof Szyrokoradiuk: »To popolno uničenje, te ruševine in te laži, same laži. To je nekaj diaboličnega. Zato sem trdno prepričan, da moramo veliko moliti, saj nujno potrebujemo Božjo pomoč.«

In kakšne so maše v vojnih razmerah? Po škofovih besedah vernike seveda pogosto vznemirijo alarmi, ki napovedujejo zračni napad, in v številnih župnijah bogoslužja obhajajo v kletnih prostorih. V Odesi doslej tovrstnih težav niso imeli, do uničujočega napada minuli konec tedna.

Škof Szyrokoradiuk redno obiskuje župnije v svoji škofiji in se udeležuje bogoslužij, kar ljudje zelo cenijo.

Škof redno obiskuje župnije v svoji škofiji in se udeležuje bogoslužij, kar ljudje zelo cenijo. Hvaležni so vsem duhovnikom, ki so kljub nenehni nevarnosti ostali med njimi, saj jim veliko pomeni, da lahko vsak dan obhajajo bogoslužja.

Uničena stolnica je uvrščena na seznam Unescove kulturne dediščine. FOTO: YouTube/Euronews/zajem zaslona

Papež Frančišek: smrt in uničenje v Odesi, molimo za mir

Papež Frančišek je po nedeljski opoldanski molitvi angelovega češčenja znova povabil k molitvi za mir v Ukrajini, omenil pa je tudi raketni napad na Odeso: »Še naprej molimo za mir, posebej za drago Ukrajino, ki še vedno trpi zaradi smrti in uničenja, kot se je žal zgodilo tudi to noč v Odesi.«

Nalaganje
Nazaj na vrh