Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Ukrajinsko pravoslavje za ločitev od moskovskega patriarhata [VIDEO]

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 04. 03. 2022 / 13:01
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 04.03.2022 / 13:38
Ustavi predvajanje Nalaganje
Ukrajinsko pravoslavje za ločitev od moskovskega patriarhata [VIDEO]
Ukrajinski duhovniki nagovarjajo tudi voditelja Ruske pravoslavne cerkve, moskovskega patriarha Kirila I. FOTO: risu.ua

Ukrajinsko pravoslavje za ločitev od moskovskega patriarhata [VIDEO]

Duhovniki Ukrajinske pravoslavne cerkve moskovskega patriarhata so naslovili skupen poziv metropolitu Onufriju, v katerem ga prosijo, naj skliče krajevni svet in se odpove pripadnosti moskovskemu patriarhatu.

Po poročanju ukrajinskega spletnega portala LB.ua je eden izmed pristojnih duhovnikov v video posnetku pozval »svojega predstojnika, Njegovo blaženost metropolita Onufrija, naj skliče krajevni svet Ukrajinske pravoslavne cerkve. Ta bo sprožil vprašanje neustreznosti nadaljnjega članstva v moskovskem patriarhatu in nujnost spremembe kanoničnega statusa naše Cerkve«.


Ukrajinski duhovniki nagovarjajo tudi voditelja Ruske pravoslavne cerkve, moskovskega patriarha Kirila I.: »Imeli smo Vas za očeta, nekateri celo za velikega voditelja in očeta, nazadnje pa ste slabši od najslabšega očima. Bog bo Vaš sodnik.«

»Odslej ne bom več omenjal Vašega imena po bogoslužju v naši Cerkvi. To je moj odgovor na vaš molk med vojno Rusije z Ukrajino in na Vaše slepo popuščanje ruskemu predsedniku Putinu, kar je končno privedlo do te vojne,« je dejal eden od duhovnikov.

Imeli smo Vas za očeta, nazadnje pa ste slabši od najslabšega očima. Bog bo Vaš sodnik.

Poziv je objavilo okoli deset duhovnikov iz cerkva v Kijevu, na širšem območju Kijeva in Dnepru. Eden od njih še pove, da je bila njegova cerkev v vasi Demidov med obstreljevanjem ruskih čet uničena.

Po navedbah omenjenega ukrajinskega spletnega portala je ukrajinski primas Onufrij 24. februarja, prvi dan ruskega napada na Ukrajino, nagovoril državljane Ukrajine ter jih pozval k molitvi za ukrajinsko vojsko, državo in njene prebivalce.

Nalaganje
Nazaj na vrh