Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Pirc Musarjeva ob drugi obletnici vojne v Ukrajini: Ugašajo premnoga življenja

Za vas piše:
M. M.
Objava: 23. 02. 2024 / 13:20
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 23.02.2024 / 15:02
Ustavi predvajanje Nalaganje
Pirc Musarjeva ob drugi obletnici vojne v Ukrajini: Ugašajo premnoga življenja
FOTO: FB Nataša Pirc Musar

Pirc Musarjeva ob drugi obletnici vojne v Ukrajini: Ugašajo premnoga življenja

Predsednica države Nataša Pirc Musar je pred jutrišnjo drugo obletnico vojaškega napada Rusije na Ukrajino nagovorila diplomatski zbor v Sloveniji in poudarila, da je Ukrajini kršena teritorialna integriteta, na njenih ramenih pa »se grobo tepta mednarodno pravo in z njim Ustanovna listina Združenih narodov. Zato, da se lahko njihova država brani, ugašajo premnoga ukrajinska življenja«.

Prebivalstvo Ukrajine je v zadnjih sto letih v različnih vojnah in kolektivnih pogromih ogromno pretrpelo, je podčrtala predsednica ter dodala, da Slovenija še naprej odločno podpira Ukrajino. »Večkrat sem poudarila, tudi predsedniku Zelenskemu osebno, da človekove pravice in demokracija pripadajo vsem miroljubnim ljudem, kršilce teh osnovnih pravic pa je treba kaznovati. Slovenija se zavzema, da vsi, ki so odgovorni za zločine, izvršene na ozemlju Ukrajine, zanje tudi odgovarjajo.«

Slovenija ostaja solidarna

Pirc Musarjeva je ponovila slovensko zavezo, da ostaja solidarna z Ukrajino in milijoni ljudi, ne samo na ukrajinski strani, ki si te vojne niso nikoli želeli. »Po podatkih ukrajinskega ministrstva za zdravje namreč 90 odstotkov ljudi v Ukrajini doživlja anksiozne motnje, dolgotrajen stres in šok. Na te tihe in strašljive posledice vojne tako v Ukrajini kot v Gazi, Sudanu, Jemnu opozarja prva dama Ukrajine Olena Zelenska v okviru svoje fundacije in delovanja.«

Slovenija ostaja solidarna z Ukrajino in milijoni ljudi, ne samo na ukrajinski strani, ki si te vojne niso nikoli želeli.

Pomoč tudi, ko bo orožje potihnilo 

Podčrtala je, da bo naša država še naprej pomagala Ukrajini tudi pri lajšanju teh posledic vojne. »Tako preko aktivnostih nevladnih organizacij, kot je Slovenska filantropija, kot preko aktivnosti Mednarodnega fonda za deminiranje. Pomagali bomo tako pri psihosocialni pomoči žensk in otrok, rehabilitaciji in deminiranju območij. Prebivalke in prebivalci Ukrajine bodo potrebovali našo in vašo pomoč tudi, ko bo orožje potihnilo.«

Sla po tujih ozemljih

Slovenija po njenih besedah opozarja, da kakršen koli izid te vojne, na katerega Ukrajina kot suverena država ne bo imela enakopravnega in enakovrednega vpliva, »ne sme biti in ne bo sprejemljiv za mednarodno skupnost. Vsak drugačen scenarij namreč pomeni, da se je v Evropo vrnil duh imperializma, sle po tujih ozemljih, po 'popravljanju zgodovinskih krivic'. Vsak drugačen scenarij pomeni konec mednarodne ureditve, kot smo jo poznali od leta 1945, ureditve, ki je temeljila na suvereni enakosti in teritorialni integriteti držav«.

Preberite tudi: Vojna v Ukrajini: Utrujeni, a še verujejo [POGOVOR]

Mir, stabilnost, vladavina prava

»Zato tudi na tem mestu sporočam vsem, ne samo prebivalkam in prebivalcem Ukrajine. Prihodnost je mogoče načrtovati in uresničevati samo v miru in stabilnosti, ob vladavini mednarodnega prava. Zanje si moramo prizadevati na vsakem koraku, vsako minuto, do končne – zmage,« je govor zaključila slovenska predsednica.

Veleposlanik Taran prepričan v zmago

Ukrajinski veleposlanik v Sloveniji Andrij Taran je medtem poudaril, da so grozodejstva, ki so jih ruske sile zagrešile v Ukrajini, pretresla ves svet. »Na začasno zasedenih ozemljih ruske sile izvajajo prakse nacizma, množičnih usmrtitev, deportacij, zlorab civilnega prebivalstva in uničevanja kritične infrastrukture,« je po navedbah STA opozoril Taran, ki je prepričan v zmago Ukrajine, vseeno pa je vse mednarodne partnerje pozval, naj ne prenehajo s podporo Ukrajini. Za pomoč se je zahvalil tudi Sloveniji.

Nalaganje
Nazaj na vrh