Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Ob obletnici vojne Ukrajinci v Celju obhajali sveto mašo

Za vas piše:
Oksana Magur
Objava: 22. 02. 2024 / 08:08
Oznake: Maša, Vojna, Ukrajina
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 22.02.2024 / 08:32
Ustavi predvajanje Nalaganje
Ob obletnici vojne Ukrajinci v Celju obhajali sveto mašo
Med verniki so tudi družine, ki so bile pod rusko okupacijo v Hersonu in drugih mestih. FOTO: Tamino Petelinšek

Ob obletnici vojne Ukrajinci v Celju obhajali sveto mašo

V tem tednu obeležujemo drugo obletnico vojne v Ukrajini. Ob tej priložnosti so se begunci, ki so svoje zatočišče našli v Celju in okolici, zbrali pri sveti maši.

V torek, 21. februarja, je v cerkvi Svetega Duha v Celju Ivan Skalivskyi, škofov vikar za razseljene osebe iz Ukrajine v Republiki Sloveniji, daroval mašo za vse padle vojake in vojakinje v Ukrajini, za vse, ki branijo državo, ter tudi za ujetnike. Še posebej za padle heroje »nebeške stotine«, ki so dali svoje življenje na Majdanu v Kijevu leta 2014.

Grkokatoliški duhovnik Ivan Skalivskyi. FOTO: Tamino Petelinšek

Križevska grkokatoliška eparhija že dve leti skrbi za duhovno oporo med begunci, ki so prišli v Slovenijo, na Hrvaško ter v Bosno in Hercegovino. Med verniki so tudi družine, ki so bile pod rusko okupacijo v Hersonu in drugih mestih.

Hvaležni rimokatoliški cerkvi

Globoko hvaležnost je škofov vikar izkazal Rimskokatoliški cerkvi, ki ima stalno odprta vrata za begunce in jim na ta način omogoča, da lahko obdržijo svoje obrede in pobožnosti. S skupino vernih se je zahvalil tudi Škofijski karitas Celje, ki je že dve leti posebno skrbna do beguncev.

Vikar je izrazil hvaležnost Rimskokatoliški cerkvi. FOTO: Tamino Petelinšek

Vsak tretji torek v mesecu pri cerkvi Svetega Duha v Celju že dobro leto organiziramo srečanja v znamenju izmenjave izkušenj, srčnega bratenja, spoznavanja drug drugega, nudenja pomoči drug drugemu in tudi v pogovorih o naših izzivih, težavah, dosežkih in uspehih. Največ udeležencev je beguncev iz Ukrajine, ki so v celjski regiji našli svoj začasni dom, nove prijatelje in nov smisel življenja. Namen srečanj ni le v toplem obroku, temveč v iskanju podpore in varnosti, ki jo nudi Škofijska karitas Celje.

Vtisi udeleženk

Iryna Yatsenko: »Ukrajinska skupina v Celju je zelo hvaležna Škofijski karitas Celje za stalno pomoč in podporo. Pogosto za nas prirejajo različne prireditve in srečanja. Zadnje srečanje je bilo v cerkvi Svetega Duha, kjer smo imeli mašo, ki jo je daroval duhovnik Ivan Skalivskyi iz Metlike. Prišel je tudi naš prijatelj Tamino Petelinšek, ki je eden od organizatorjev našega bivanja v Sloveniji. Srečanje je bilo kot vedno zelo toplo in prijateljsko.«

Nataliia Varčenko: »Rada bi izrazila svojo neskončno hvaležnost za neprecenljivo pomoč, ki jo nudi Karitas Celje v tem težkem času. Za mojo družino in zame je to zelo pomembno, ker smo daleč od doma in svojih družin, vendar nam takšni dogodki dajejo občutek enotnosti in moči duha naših ljudi, ki so v težki življenjski situaciji! Zahvaljujoč takim srečanjem si lahko Ukrajinec z Ukrajinci. Zahvaljujemo se prostovoljski organizaciji Karitas za podporo, čutnost in človečnost, ki v naši skupnosti ustvarja posebno prijateljsko vzdušje.«

»Občutek ljubezni in Božje milosti me je takoj preplavil.« FOTO: Tamino Petelinšek

Oksana Bulavka: »Moja družina se je v begu pred vojno preselila v Slovenijo in najprej smo mislili, da ne bo dolgo, a se je naše bivanje zavleklo, ker vojne še ni bilo konec. Karitas nam je organizirala bogoslužje v cerkvi Svetega Duha, nato pa še toplo kosilo. Iskreno se vam zahvaljujem za skrb in pozornost, razumevanje, srečanje je bilo odlično na najvišji ravni. Osebno se želim zahvaliti Oksani Magur za organizacijo in iskrenost, pa tudi očetu Ivanu za bogoslužje, ki je potekalo v ukrajinščini, občutek ljubezni in Božje milosti me je takoj preplavil. In ta naša skupna srečanja so postala tako naša vez drug z drugim kot tudi s skupnostjo, v kateri bivamo in nas gosti.«

Prirejajo raznolike dejavnosti

Enkrat tedensko se prirejajo tudi Art-terapije za otroke, ki jih vodita dve ukrajinski materi, Olha Khan in Oksana Bulavka. Terapije so za skupino 15 otrok, kjer se igramo, pripovedujemo pravljice in zgodbe. Ustvarjamo varen prostor, kamor otroci pridejo gradit svojo družbo in kjer imajo svoje prijatelje. Otroci iz Ukrajine so prav tako vključeni v projekt Ministrstva za zdravje »Migaj Zdravo Uživaj«, kjer imajo športne počitnice, predavanja o koristi športa in izlete.

Ustvarjamo varen prostor, kamor otroci pridejo gradit svojo družbo in kjer imajo svoje prijatelje.

Izvajamo tudi Art-terapije za odrasle, tečaj angleškega jezika, duhovno in terapevtsko svetovanje, za otroke pa izlete po Sloveniji. V letošnjem letu je Karitas s pomočjo številnih prebivalcev Slovenije pomagala na različne načine: skozi projekte pomoči z likovno terapijo, počitniške tabore za ukrajinske otroke, mesečna srečanja Ukrajincev z darili in podobno.

Ponosni na Art-terapijo

Art-terapija je namenjena odraslim, ki pridejo iz vseh delov Slovenije. Izvaja se vsak drugi petek pri Svetem Duhu v Celju od 9.00 do 12.00. Smo zelo ponosni nanjo, saj jo vodi diplomirana art-terapevtka iz Ukrajine, Olena Burmak. Za ženske ustvari čarobni prostor zaupanja in najde poti k vsaki ženski duši, saj je kot begunka v enakem položaju in razume, kakšne izzive prinaša to novo, drugačno okolje.

Kot begunka je v enakem položaju in razume, kakšne izzive prinaša to novo, drugačno okolje.

Olena Burmak: »Okoliščine vojne vsakemu od nas pravijo: 'Naučite se jezika, spustite se nekaj socialnih stopnic nižje, osvojite delavski poklic, pustite stare izkušnje v preteklosti, začnite življenje v novi vlogi, ki ni vaša.' Karitas nam omogoča, da se izognemo razvrednotenju. Daje nam priložnost, da smo najboljša različica sebe! Zame je to priložnost, da prižgem luč v sebi, da se zanesem na svoje znanje in izkušnje. Mojstrske tečaje pripravljam, da bi bila preobrazba vseh, ki dobijo zatočišče v Sloveniji, čim nežnejša. Gre za skupinsko in osebno podporo prek umetniške terapije, coachinga in iger. Vidim potrebo po tem, saj se pojavlja vedno več novih udeležencev iz vse Slovenije.«

Ne glede na vse večina beguncev hrepeni po domovini. FOTO: Tamino Petelinšek

Ne glede na vse, kar imamo in kar tu soustvarjamo, večina beguncev hrepeni po domovini. In vsi živijo v upanju, da se bo vojna čim prej končala in se bo možno vrniti v domače okolje, na svoj dom in nazaj v svoj družinski krog.

Nalaganje
Nazaj na vrh