Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kardinal Zuppi: Peking je mirovni misiji namenil »veliko pozornosti«

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 17. 09. 2023 / 11:15
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 17.09.2023 / 11:45
Ustavi predvajanje Nalaganje
Kardinal Zuppi: Peking je mirovni misiji namenil »veliko pozornosti«
Kardinal Zuppi: »Mir je mogoče doseči le z dialogom ter iskanjem možnih in potrebnih poti«. FOTO: Vatican Media

Kardinal Zuppi: Peking je mirovni misiji namenil »veliko pozornosti«

Kardinal Matteo Zuppi je po vrnitvi z obiska na Kitajskem spregovoril o svoji misiji za vzpostavitev miru v Ukrajini: kot pravi, morajo vse vpletene strani najti ključ do pravičnega in varnega miru.

Kardinal Matteo Maria Zuppi se je v petek vrnil v Italijo po tridnevni misiji na Kitajskem – Peking je obiskal kot posebni odposlanec papeža Frančiška za vzpostavitev miru v Ukrajini. Kot poroča spletni portal Vatican News, je kardinal v pogovoru za TV2000, televizijsko postajo Italijanske škofovske konference, katere predsednik je, povedal, da je bila njegova misija deležna »precejšnje pozornosti kitajske vlade«.

Pravičen in trajen mir v Ukrajini

V Italiji rojeni kardinal in nadškof Bologne je spregovoril o »odkritem pogovoru z odposlancem za Ukrajino, v katerem je prišlo do pomembne izmenjave mnenj in izgledov za prihodnost«. Dodal je, da si morajo vsi »prizadevati v isto smer, torej najti ključ do pravičnega in trajnega miru«.

Kardinal Zuppi je izpostavil tudi pomen pripravljenosti ruskega zunanjega ministra Sergeja Lavrova na dialog in srečanje z njim kot vatikanskim predstavnikom.

Kardinal Zuppi je ob tem izpostavil tudi pomen pripravljenosti ruskega zunanjega ministra Sergeja Lavrova na dialog in srečanje z njim kot vatikanskim predstavnikom. Po Zuppijevih besedah je ta razvoj dogodkov »pomemben, saj je mir mogoče doseči le z dialogom ter iskanjem možnih in potrebnih poti«. Kardinal je dodal, da je to »vsekakor pozitiven razvoj in v skladu z vizijo papeža Frančiška«.

Odgovornost vseh strani

Glede diplomatskih prizadevanj za mir je kardinal Zuppi dejal, da »žogica ni samo na strani Ukrajine. Igrati morajo vsi. Ukrajina je že sodelovala in predstavila svoje predloge. V resnici morajo pri prizadevanjih za mir sodelovati vsi.«

Med obiskom v Rusiji 28. in 29. junija se je kardinal dvakrat srečal z Jurijem Ušakovom, kremeljskim svetovalcem za zunanjo politiko. Srečal se je tudi z Marijo Llovo-Belovo, pooblaščenko ruskega predsednika za pravice otrok, da bi obravnaval vprašanje ukrajinskih otrok v Rusiji, ter z ruskim pravoslavnim patriarhom Kirilom I.

Nalaganje
Nazaj na vrh