Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Moški in ženske se podajajo na pot izzivov in preizkušenj

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 07. 01. 2023 / 17:30
Oznake: Molitev, Velika noč
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 07.01.2023 / 17:37
Ustavi predvajanje Nalaganje
Moški in ženske se podajajo na pot izzivov in preizkušenj
Oba programa med drugim temeljita na molitvi, telesni vadbi in postu. FOTO: Shutterstoch/Pexels, GRAFIKA: Jurij Korenjak

Moški in ženske se podajajo na pot izzivov in preizkušenj

Veliko noč bomo letos obhajali 9. aprila, nekateri slovenski moški in ženske pa se bodo nanjo pripravljali s prav posebnima akcijama, ki ju začenjajo v ponedeljek, 9. januarja. Moška se imenuje Exodus 90, ženska različica pa Fiat 90.

»Bog te rešuje in te je odkupil. In to želi tudi sedaj! Exodus 90 je priložnost, da postaneš boljši mož, oče in kristjan,« pravi koordinator projekta v Sloveniji Boštjan Čerin, medtem ko vodja Fiat 90 v Sloveniji Špela Furman poudarja: »Odhajamo z Marijo na pot predajanja. Ne zato, ker že vse znamo in bi vse uspele zlahka izvesti, temveč ker si želimo biti na poti z Marijo in si želimo Božje pomoči.«

Exodus 90 je zasnovan po zgledu življenja cerkvenih očetov, ki so živeli v molitvi, askezi in bratstvu. »Je način življenja, ki je zapisan v vsakega moža. Exodus 90 odpre Kristusu vrata, da ti pokaže pot, za katero te je ustvaril. Bog te rešuje in te je odkupil. In to želi tudi sedaj,« pojasnjuje Čerin.

Boštjan Čerin: »Vemo, česa si želimo - biti dober mož, oče, kristjan ... Vendar pogosto naša dejanja tega ne odražajo, saj ne zmoremo iti prek sebe. Zaverovani smo v svoj prav. V sebi pa čutimo razočaranje in nemoč. Čeprav si želimo, da bi se kaj spremenimo, vedno znova zapeljemo v stare tirnice.« FOTO: Siniša Kanižaj

Molitev

Moški v času trajanja akcije skupaj z Izraelci potujejo skozi Drugo Mojzesovo knjigo (Exodus) ob jutranjem prebiranju svetopisemskega odlomka in premišljevanju, ki vodita v tiho molitev. »Ostanite zvesti vsakodnevni molitvi in rasli boste v svoji sposobnosti, da slišite Boga, ki govori. Ta milost in sposobnost vam bosta pomagali živeti duhovno vodstvo, h kateremu vas kot človeka kliče naš Gospod«, so prepričani snovalci programa.

Hladna prha, izogibanje uporabi mobilnih aplikacij, post

Med asketskimi navodili drugega stebra so denimo hladna prha, redna telovadba, neuživanje alkohola, izogibanje sladicam in sladkarijam, izogibanje gledanju televizije in igranju videoiger, uporaba mobilnih aplikacij le za nujno komunikacijo, sreda in petek pa sta rezervirana za post, ko naj bi se vzdržali mesu in zaužili le en poln obrok ter dva manjša, ki skupaj nista enaka polnemu.

Odgovornost do bratov v bratovščini

Med Exodusom 90 moški vadijo bratstvo v skupini štirih do šestih mož, ki se srečuje enkrat tedensko in sledi preprosti strukturi molitve, spodbujanja in vzdrževanja odgovornosti. Vsak mož ima tudi svoje sidro, s katerim se sliši vsak dan. »To je pristna bratovščina, kjer moški stopijo iz svoje cone udobja v svetlobo. Bratstvo, kjer odgovornost rodi pristno moškost.«

Vodja Fiat 90 v Sloveniji Špela Furman: »Kot Marija želimo Bogu reči DA prek konkretnih navodil, ki smo si jih izbrale. Bistvo vsega je vsakdanji rožni venec.« FOTO: Tatjana Splichal

Tudi ženske bodo svojo akcijo, Fiat 90, začele v ponedeljek. »Odhajamo z Marijo na pot predajanja. Ne zato, ker že vse znamo in bi vse uspele zlahka izvesti, temveč ker si želimo biti na poti z Marijo in si želimo Božje pomoči. Kdo gre z nami?«, je za spletno Družino dejala vodja Fiat 90 v Sloveniji Špela Furman. Prvo leto se je Fiatu 90 pridružilo 80 žensk, drugo leto 300, lani pa 700.

Vsa navodila so zbrana v treh sklopih: GOSPOD, SLAVIM TE SKOZI SVOJ DUŠO, SVOJE MISLI in SVOJE TELO.

Gospod, slavim te skozi svojo dušo

V tem sklopu se dekleta in žene med drugim odločijo, da bodo poleg nedeljske maše obiskale še vsaj eno med tednom, si vzele vsaj 20 minut časa dnevno za molitev, šle mesečno k spovedi, nosile čudežni medaljon ali Marijino svetinjico ter molile rožni venec, devet dni pred 25. marcem - Marijinim oznanjenjem – molijo posvetitev k Mariji, ki razvezuje vozle, ali k Brezmadežni ali k Marijinemu in Jezusovemu srcu, ali k Magdaleni Gornik.

Gospod, slavim te skozi svoje misli

Pri tem navodilu naj bi se odpovedale družbenim medijem in nakupom nepotrebnim stvari omejile ogled televizije na eno oddajo ali film na teden. V tem času naj ne bi opravljale in se pritoževale. Delale naj bi le eno stvar naenkrat, v pogovoru z drugimi ljudi, med predavanji ali kosilom pa naj ne bi pošiljale sms sporočil ali uporabljale mobilnega telefona.

Fiat 90 je zasnovan tako, da se ženske povezujejo v skupine z do šest ali osem članic, ki se tedensko srečujejo. Vsaka žena ima na poti sestro, s katero se vsak dan sliši po telefonu, v živo ali prek sms-sporočila. Prek tega preverita, kako jima uspeva uresničevati začrtane cilje.

Gospod, slavim te skozi svoje telo

Pri slavljenju Gospoda skozi telo se žene med drugim zavežejo, da bodo pojedle tri zdrave obroke na dan, zjutraj vstale iz postelje takoj, ko prvi alarm zazvoni, telovadile petkrat na teden (lahko eno uro ali 10 minut), da se bodo postile vsak dan v tednu, razen ob nedeljah. V teh 90 dneh se odpovedujejo alkoholu, gaziranim in sladkim pijačam, ob petkih pa mesu. Poleg naštetega naj bi spale vsaj sedem ur dnevno.

 


Kupi v trgovini

Prva velika noč - pokaži in povej
Za otroke
6,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh