Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Moskovski nadškof na pogovorih pri papežu

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 17. 02. 2023 / 08:06
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 17.02.2023 / 08:28
Ustavi predvajanje Nalaganje
Moskovski nadškof na pogovorih pri papežu
Nadškof Moskve Paolo Pezzi. FOTO: Vatican Media

Moskovski nadškof na pogovorih pri papežu

Papež Frančišek je včeraj v zasebno avdienco sprejel katoliškega nadškofa Moskve Paola Pezzija, ki je svetega očeta obvestil o razmerah v Rusiji.

Vatikanski tiskovni urad podrobnosti četrtkovega srečanja po navedbah avstrijskega Kathpressa ni razkril. Italijanski nadškof Pezzi od leta 2007 vodi katoliško nadškofijo v pravoslavni ruski prestolnici. V tej vlogi je vzdrževal pomembne stike z ruskim pravoslavnim patriarhom Kirilom I., zaupnikom predsednika Vladimirja Putina.

V tem času je treba poskrbeti, da nikoli ne zapremo vrat, da se nikoli zapremo pred dialogom.

V pogovoru, ki ga je medijem posredovala italijanska katoliška tiskovna agencija SIR, je nadškof Pezzi pozval k ohranjanju odprtih možnosti za dialog z Moskvo. »Menim, da je v tem času treba poskrbeti, da nikoli ne zapremo vrat, da se nikoli zapremo pred dialogom,« je po navedbah spletnega portala Vatican News dejal nadškof. To ne pomeni nujno, da je treba sprejeti stališča drug drugega ali ostati tiho, »vendar se mi zdi, da vnaprejšnje zavračanje srečanja, na kateri koli ravni, samo povečuje razdaljo«.

Junija 2015 je papež v Vatikanu sprejel ruskega predsednika Putina. FOTO: Vatican Media

Predsednik katoliških škofov Ruske federacije je glede trenutnih razmer izrazil kritiko, kako niso bile izčrpane vse možnosti, da bi se povečala verjetnost miru. Nadškof Pezzi je prepričan: »Edini, ki danes zares verjame v mir, je papež Frančišek.«

V Rusiji se ljudje vse bolj zavedajo, da vojna ni več le obroben pojav, ampak močno vpliva na vsakdanje življenje države.

V Rusiji se po njegovih besedah tudi ljudje vse bolj zavedajo, da vojna »ni več le obroben pojav, ampak močno vpliva na vsakdanje življenje države«. To je »povzročilo tudi določeno zmedo«, je pojasnil nadškof: »Človek se sprašuje, ali je bilo res vredno. Seveda so po drugi strani ljudje, ki so vedno bolj prepričani, vendar bi rekel, da je razpoloženje, ki ga najbolj zaznavam, precejšnja zaskrbljenost.« O ruskih padlih vojakih se v Rusiji »ne govori veliko, razen za poveličevanje določenih junaških dejanj nekaterih vojakov«, je še povedal nadškof.

Nalaganje
Nazaj na vrh