Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Moskovski nadškof: papežev obisk v Kazahstanu je izjemno pomemben

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 18. 08. 2022 / 08:17
Oznake: Cerkev, Papež, Svet
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 18.08.2022 / 09:16
Ustavi predvajanje Nalaganje
Moskovski nadškof: papežev obisk v Kazahstanu je izjemno pomemben
Paolo Pezzi, katoliški nadškof Moskve. FOTO: Vatican Media

Moskovski nadškof: papežev obisk v Kazahstanu je izjemno pomemben

Ruski katoličani bodo v času papeževega obiska romali v Kazahstan in s tem izkazali svojo ljubezen in zvestobo svetemu očetu, je v kratki izjavi za javnost napovedal katoliški nadškof Moskve Paolo Pezzi.

Naj spomnimo, da bo Frančišek kazahstansko prestolnico Nursultan obiskal med 13. in 15. septembrom letos, tam pa se bo udeležil kongresa svetovnih religij. »Papežev obisk v Kazahstanu je za nas, ruske katoličane, izjemno pomemben,« je v pogovoru za rusko uredništvo Radia Vatikan dejal nadškof Pezzi. »Prvič, ker ne vemo, kdaj in ali sploh lahko papež obišče nas, in ker je Kazahstan ena izmed držav na seznamu papeževih obiskov, ki nam je najbližja.« Zato je to romanje ruskih vernikov v Kazahstan izvrstna priložnost, »tudi zato, ker lahko tja potujemo z določeno mero svobode,« je pojasnil nadškof.

Rusije doslej ni obiskal še noben papež.

Papež Frančišek je po izbruhu vojne v Ukrajini izrazil željo, da bi odpotoval v Rusijo in se pogovoril z ruskim predsednikom Putinom; Rusije doslej ni obiskal še noben papež. Frančiškov obisk v Ukrajini so od 24. februarja omenjali že večkrat, papež pa je pred kratkim poudaril, da bo deželo zagotovo obiskal. Kazahstan, ki ga Frančišek obišče septembra, je tako kot Ukrajina do leta 1991 pripadal Sovjetski zvezi.

Nadškof Paolo Pezzi. FOTO: Vatican Media

Na svetovni kongres religij naj bi iz Moskve v Nursultan pripotoval tudi ruski pravoslavni patriarh Kiril, vendar njegovega obiska doslej še niso uradno potrdili. Odprto je tudi vprašanje, ali bo prišlo do srečanja med patriarhom in papežem Frančiškom. Tovrstno srečanje po mnenju opazovalcev velja za politično izjemno občutljivo, saj Kiril podpira Putinovo vojno proti Ukrajini, medtem ko jo Katoliška cerkev na čelu s papežem Frančiškom odločno zavrača.

Ruski katoličani imajo papeža zelo radi.

Moskovski nadškof v romanju ruskih katoličanov v Kazahstan vidi duhovni namen, pa tudi priložnost, »da izrazimo svojo zvestobo, pripadnost in predvsem ljubezen do papeža, kajti Rusi imajo papeža zelo radi. To nas spodbuja, da se bomo odpravili na romanje in se tam srečali s papežem Frančiškom.«

Program romanja ruskih katoličanov

Romanje ruskih katoličanov se začne 12. septembra v Moskvi pod geslom »Mi smo priče edinosti«. Prva postaja romanja je Omsk, rusko mesto v Sibiriji. Naslednji dan bodo romarji prispeli v Karagando v Kazahstanu, od koder se bodo odpravili v Karlag, enega največjih sovjetskih gulagov, kjer je v letih med 1930 in 1960 življenje izgubilo več deset tisoč zapornikov. Poleg tega je bil Karlag kraj mučeništva številnih kristjanov, tudi Rusov. 14. septembra se bo romarska skupina odpravila v Nursultan, kjer se bo udeležila svete maše s papežem Frančiškom. Romarji se v Moskvo vračajo 15. septembra.

Nalaganje
Nazaj na vrh