Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Moskovski patriarh Kiril bo avgusta obiskal Poljsko

Objava: 19. 07. 2012 / 08:27
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Moskovski patriarh Kiril bo avgusta obiskal Poljsko

Podpis spravnega sporazuma med poljsko katoliško in rusko pravoslavno Cerkvijo naj bi uvedel novo etapo v sodelovanju med obema stranema.

Moskovski patriarh Kiril I. bo med 16. in 19. avgustom letos prvič obiskal Poljsko, med svojim obiskom pa bo podpisal spravni sporazum med poljsko katoliško in rusko pravoslavno Cerkvijo. Dokument naj bi med slovesnostjo v varšavskem kraljevem gradu 17. avgusta podpisala skupaj s predsednikom Poljske škofovske konference nadškofom Jozefom Michalikom. Oba cerkvena poglavarja ob tem pozivata Poljake in Ruse, naj drug drugemu odpustijo krivdo, vsakršno krivico in vse zlo, ki je bilo med sosednjima slovanskima narodoma storjeno v zgodovini.

Sporazum, ki ga bosta nadškof Michalik in Kiril I. podpisala 17. avgusta, je prvi skupni dokument med rusko pravoslavno in poljsko katoliško Cerkvijo, je v začetku tedna na tiskovni konferenci v Varšavi pojasnil tiskovni predstavnik poljskih škofij, Jozef Kloch. Henryk Paprocki, tiskovni predstavnik poljske pravoslavne Cerkve, pa je poudaril izreden pomen prvega obiska kakega moskovskega patriarha na Poljskem. Kiril I. se bo avgusta sestal tudi z najvišjimi predstavniki poljske države.

Natančna vsebina skupnega sporazuma bo javnosti predstavljena šele dve uri pred slovesnim podpisom. Kloch je nakazal, da bi lahko po podpisu sporazuma prišlo tudi do izmenjave pisem med Poljsko škofovsko konferenco in Svetim sinodom moskovskega patriarhata, po vzoru korespondence med poljskim in nemškim episkopatom leta 1965 (‘Odpuščamo in prosimo za odpučanje’).

spravni sporazum je mešana poljsko-ruska uredniška skupina pripravljala tri leta. Po Klochovih navedbah dokument pomeni ‘začetek nove etape in skupni vpogled v ne ravno lahko skupno zgodovino’. Naloga sporazuma ni razjasniti ‘boleče’ strani poljsko-ruske zgodovine, pač pa ‘pričeti dialog na temelju evangelija’.

Patriarh Kiril I. se bo 16. avgusta v Varšavi sestal s predsedništvom Poljske škofovske konference. Prvi dan obiska je predvideno tudi srečanje s poljskim predsednikom Bronislawom Komorowskim. 17. avgusta sta na programu srečanji z episkopatom poljske pravoslavne Cerkve, ki ga vodi metropolit Sawa Hrycuniak, in s predsednikom poljskega senata, Bogdanom Borusewiczem. Predvidena so tudi srečanja s parlamentarci, diplomati in medijskimi predstavniki.

Po podpisu sporazuma v kraljevem gradu bosta cerkvena poglavarja položila venec na grob neznanega vojaka ter k spomeniku za padle vojake Rdeče armade.

Iz Varšave bo patriarh Kiril I. odpotoval na vzhod Poljske, kjer živi največ pravoslavnih vernikov. Med drugim bo obiskal Bialystok, Suprasl, Hajnowko in pravoslavno romarsko središče Grabarka. Tam bo 19. avgusta obhajal slovesno bogoslužje na praznik Jezusove spremenitve.

Povezave: http://www.druzina.si/ICD/spletnastran.nsf/all/61967712E7D50C51C1257750002C74E7?OpenDocument

Kupi v trgovini

Molitev na pet prstov
Molitveniki
2,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh