Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Moskovski patriarh Kiril I. nasprotuje ‘zahodnizaciji’ Rusije

Objava: 04. 10. 2012 / 06:35
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Moskovski patriarh Kiril I. nasprotuje ‘zahodnizaciji’ Rusije

Patriarh si želi, da bi se Rusi zavedli lastnih tradicionalnih vrednot.

Ruski pravoslavni patriarh Kiril I. je tamkajšnje vernike posvaril pred prevzemom ‘političnih in kulturnih nagnjenj zahoda’. Kot je pojasnil minuli teden ob prejemu častnega doktorata na moskovski univerzi Lomonosov, je kopija vedno slabša od izvirnika. Namesto tega bi se morala Rusija močneje zavedati svojih evropskih korenin in lastnih tradicionalnih vrednot.

“Nepremišljeno, malodane nasilno zahodnizacijo v zgodovini naše dežele zelo dobro poznamo”, je dejal cerkveni poglavar. Kdor posnema drugega, se samodejno postavlja v manjšinsko vlogo. V Rusiji pa naj bi še naprej med seboj povezovali evropsko kulturo, dediščino pravoslavne duhovnosti in slovansko misel.

Kiril I. je obenem poudaril, da si njegova Cerkev ne lasti nikakršnih državniških funkcij. Rusija je ‘ena izmed najbolj sekulariziranih držav v Evropi’. V drugih državah so denimo vojaška duhovna oskrba in teološke fakultete kot del državnih univerz nekaj samoumevnega. Ruskim kritikom Cerkve pa patriarh očita, da želijo Cerkev izriniti iz javnega življenja in jo prisiliti, da bi opustila svojo odgovornost do duhovne oskrbe.

Kupi v trgovini

Vstopi v sveto pismo
Sveto pismo
27,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh