Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Moskovski patriarh meni, da srečanje s papežem zaenkrat še ni smiselno

Objava: 02. 02. 2012 / 10:37
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Moskovski patriarh meni, da srečanje s papežem zaenkrat še ni smiselno

Kiril I. kot razlog navaja spor glede sakralnih zgradb v zahodni Ukrajini.

Poglavar ruske pravoslavne Cerkve, patriarh Kiril I., še naprej zavrača srečanje s papežem Benediktom XVI. Tovrstno srečanje bi bilo smiselno šele v primeru, če bi prišlo do napredka v reševanju obstoječih sporov ali pa vsaj do večjega prizadevanja za njihovo reševanje, je po navedbah moskovskega patriarhata dejal Kiril I. v nekem pogovoru. Spor v zahodni Ukrajini med pravoslavno Cerkvijo in z Rimom združeno grško-katoliško Cerkvijo glede sakralnih zgradb ostaja še naprej nerešen.

Patriarh je dejal, da je Benedikt XVI. sicer pokazal razumevanje za vprašanja pravoslavne Cerkve. Na predlog, da bi ponovno ustanovili skupno komisijo za težave v zahodni Ukrajini, pa se je katoliška stran odzvala 'zelo hladno', je bil kritičen Kiril I.

Pravoslavci uniatom očitajo, da so jim po političnem obratu pred dvajsetimi leti nepravno odvzeli nekatere cerkvene zgradbe. Uniati to odločno zavračajo. Ko je njihova Cerkev ponovno dobila dovoljenje za delovanje, so jim bila vrnjena svetišča, zasežena leta 1946. Spor že nekaj let velja za eno izmed glavnih ovir, ki preprečuje srečanje papeža in patriarha.

Kiril I. je izrazil obžalovanje, da mediji v morebitnem srečanju obeh cerkvenih poglavarjev vidijo nekakšno senzacijo. Sam ne želi, da bi bilo srečanje omejeno zgolj na to razsežnost. Cilj sestanka bi bil izboljšanje ozračja med obema Cerkvama.

Moskovski patriarh pa podpira tesno sodelovanje katoličanov in pravoslavnih vernikov pri zagovarjanju krščanskih vrednot ter proti verskemu razlikovanju. Poudaril je, da so se odnosi med pravoslavno in katoliško Cerkvijo v Rusiji v zadnjih desetih letih 'opazno izboljšali'. Novačenje pravoslavnih vernikov s strani katoliške Cerkve danes ne predstavlja več kakšne posebne težave, kot se je to zgodilo v devetdesetih letih prejšnjega stoletja.

Od cerkvenega razkola leta 1054 se noben papež ni nikoli sestal s kakšnim poglavarjem ruske pravoslavne Cerkve.

Kupi v trgovini

Kako zagovarjati vero brez povzdigovanja glasu
Družbena vprašanja
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh