Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Moskovski patriarh Pakistan prosi za pomilostitev Asie Bibi

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 07. 11. 2014 / 07:20
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:19
Ustavi predvajanje Nalaganje
Moskovski patriarh Pakistan prosi za pomilostitev Asie Bibi

Moskovski patriarh Pakistan prosi za pomilostitev Asie Bibi

»Njena usmrtitev bi ogrozila dialog med kristjani in muslimani po vsem svetu.«

Moskovski patriarh Kiril je pakistanskega predsednika Himarija Husaina prosil za pomilostitev Asie Bibi, kristjanke, ki je zaradi domnevnega bogoskrunstva obsojena na smrt. Izvedba usmrtitve bi pomenila nepopravljivo izgubo ne le za družine obsojene, pač pa bi tudi izredno otežila dialog med veroizpovedmi. »Napetosti med kristjani in muslimani tako v Pakistanu kot tudi drugod po svetu bi se s tem močno zaostrile«, je po navedbah ruske agencije Interfax posvaril moskovski patriarh.



Asii Bibi, materi petih otrok, sta dve sodelavki v rodni vasi očitali, da se je žaljivo izrazila o preroku Mohamedu, kar pa sama odločno zanika. Potem ko je v letošnjem oktobru njeno kazen, smrt z obešenjem, potrdilo tudi prizivno sodišče v Lahoreju, se želijo njeni odvetniki obrniti še na zadnje pristojno vrhovno sodišče. Mnogi politiki, nevladne organizacije, Ekumenski svet Cerkva in številni verski voditelji so si doslej prizadevali za izpustitev kristjanke, med njimi tudi papeža Benedikt XVI. (2005-2013) in Frančišek.



Po navedbah nekdanjega pakistanskega ministra za manjšine, Paula Bhattija, bi bila usmrtitev Bibijeve prva na podlagi pakistanskega zakona o bogoskrunstvu, zato sam še vedno vidi upanje za umik obsodbe. Zakon o bogoskrunstvu v Pakistanu pogosto zlorabljajo za osebne obračune, kar bi bilo mogoče tudi v primeru Asie Bibi, je po navdbah švicarske agencije Kipa pojasnil katoliški politik.

Bhatti je poudaril, da so v Pakistanu poleg pripadnikov manjšin žrtve nasilja tudi muslimani, čeprav je vendarle najbolj prizadeta krščanska skupnost. Če kristjanu očitajo bogoskrunstvo, pogosto celotno krščansko četrt napadejo razjarjene množice. Za naraščanje nasilja verskih skrajnežev je odgovornih več dejavnikov, med drugim pomankljiva izobrazba, visoka stopnja nepismenosti, revščina in pomanjkanje podpore za medverski dialog ali za zagotavljanje verske svobode.

Bhattijevega brata in predhodnika na položaju ministra za manjšine, Šabaza Bhattija, so tako kot islamskega guvernerja pokrajine Pundžab leta 2011 umorili islamski skrajneži. Oba politika sta si prizadevala za dialog med veroizpovedmi in še posebej za izpustitev Asie Bibi. Tudi Paul Bhatti živi v izgnanstvu v Italiji, odkar so mu v preteklem februarju v domovini stregli po življenju.

Vir: Kathpress
Foto: splet

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh