Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Moskovski patriarh v Atenah prejel najvišje grško odlikovanje

Za vas piše:
M. M. Š. / Kathpress
Objava: 06. 06. 2013 / 06:15
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Moskovski patriarh v Atenah prejel najvišje grško odlikovanje

Ruski cerkveni poglavar je ta teden na obisku v Grčiji; Kiril I. je med obiskom v grški prestolnici malce 'pogasil' željo patriarha Bartolomeja po čim prejšnjem vsepravoslavnem cerkvenem zboru.

Ruski pravoslavni patriarh Kiril I. je minuli ponedeljek v okviru svojega obiska v Grčiji prispel na goro Atos. Kiril se je pred tem v grški prestolnici sestal z državnim vrhom in s predstavniki krajevne pravoslavne deželne Cerkve, iz rok grškega predsednika Karolosa Papouliosa pa je prejel najvišje grško odlikovanje, zlati križ za zasluge. Do konca tedna patriarh Kiril ostaja v avtonomni meniški republiki v severni Grčiji, ki je del ekumenskega patriarhata. Njegov gostitelj je tamkajšnji ruski samostan s predstojnikom Hagiosom Panteleimonasom.

Obisk patriarha Kirila v Atenah se je izkazal kot pravo ljudsko slavje. Kiril je že pred prihodom večkrat izjavil, da njegova Cerkev grškim bratom in sestram v veri v njihovi trenutni stiski stoji ob strani. V ruskih cerkvah redno pripravljajo nabirke za pravoslavne vernike v Grčiji. Patriarhat poleg tega za svoje vernike v Grčiji organizira romanja in turistične pakete z verskimi poudarki.

Rusko cerkveno vodstvo je pred začetkom obiska podalo več izjav, ki so precej presegale krajevne okvirje. V pogovoru za grško cerkveno agencijo 'Romfea' je Kiril pojasnil svoje stališče glede načrtovanega vsepravoslavnega cerkvenega zbora. Kot je poudaril, bi bilo bolje še malce počakati in se na tovrstno zasedanje še bolje pripraviti, kot pa tvegati nekakšno 'nepomembno in zgolj formalno sveto in veliko sinodo pravoslavnih Cerkva'. Pri tem je imel v mislih predvsem Carigrajski patriarhat in njegovega poglavarja Bartolomeja, ki spodbuja čim prejšnje srečanje predstavnikov pravoslavnih Cerkva.

Po mnenju patriarha Kirila bi bilo pred začetkom velikega cerkvenega zbora potrebno temeljito razmisliti o predlogu Ekumenskega patriarhata, da še pred zasedanjem skušajo razrešiti kronične sporne točke pravoslavnih Cerkva, predvsem ustrezno razvrstitev po nazivih in pristojnosti posameznih Cerkva. Prav tako je potrebno enotno mnenje glede dnevnega reda zasedanja, na katerem naj bi bili na razpolago tudi osnutki najpomembnejših koncilskih besedil.

Patriarh ruske pravoslavne Cerkve zagovarja stališče, da bi vodstvo koncila morali sestavljati vsi poglavarji avtokefalnih pravoslavnih Cerkva in ne le ekumenski patriarh. Posebej strogo pa se želi Kiril držati tudi določila, da so vsi koncilski sklepi sprejeti enoglasno.

Pred svojim obiskom v Grčiji je patriarh Kiril v svoji domovini gostil pravoslavnega patriarha iz Jeruzalema, Teofilosa III. V okviru potovanja po Rusiji se je jeruzalemski pravosavni patriarh sestal tudi s tamkajšnjim predsednikom Vladimirjem Putinom.

Foto: splet

Kupi v trgovini

Prenovitev
Duhovna rast
21,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh