Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Moskovski patriarhat kritično o ukrajinskih uniatih

Objava: 15. 11. 2011 / 07:59
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Moskovski patriarhat kritično o ukrajinskih uniatih

Ustanovitev novih cerkvenih provinc skrbi za napetosti v odnosih med pravoslavnimi in katoličani.

Pravoslavni moskovski patriarhat je kritičen do napovedane ustanovitve treh metropolij, ki jih načrtuje z Rimom združena grško-katoliška Cerkev v zahodni Ukrajini. Ta korak bo okrepil položaj uniatov na področju, ki ne velja za katoliškega, je po navedbah ukrajinske tiskovne agencije RISU pojasnil tajnik ruskega pravoslavnega urada za zunanje zadeve, odgovoren za dialog s katoličani, višji duhovnik Dmitri Sizonenko. Po njegovih besedah bo to neizogibno povzročilo napetosti v odnosih med pravoslavnimi in katoličani v Ukrajini.

škofovska sinoda grško-katoliške Cerkve v Ukrajini je s privolitvijo Vatikana sklenila, da v Lvovu, Ivano-Frankivsku in Ternopilu v naslednjih tednih ustanovijo metropolije. Cilj strukturne reforme je 'boljša duhovna oskrba naših vernikov', je pojasnil višji nadškof iz Kijeva, Svjatoslav Ševčuk. Obenem je to odločitev označil kot 'izredno pomemben korak v naravnem razvoju Cerkve v smeri patriarhata'.

Ruska pravoslavna Cerkev Ukrajino šteje za svoje kanonsko ozemlje. Ko so ukrajinski uniati leta 2005 svoj sedež iz Lvova na zahodu Ukrajine prenesli v Kijev, je to pahnilo odnose z moskovskim patriarhatom v globoko krizo. Od tedaj so se odnosi med grško-katoliško in ukrajinsko pravoslavno Cerkvijo moskovskega patriarhata znatno izboljšali.

Na fotografiji: višji nadškof v Kijevu, Svjatoslav Ševčuk (Wikipedia)

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh