Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Moskovski patriarhat spodbuja pogovore z Evropsko unijo

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 25. 03. 2022 / 19:41
Oznake: Cerkev, Škof, Vojna, Ukrajina
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 25.03.2022 / 19:51
Ustavi predvajanje Nalaganje
Moskovski patriarhat spodbuja pogovore z Evropsko unijo
Papež Frančišek in metropolit Hilarion (arhivski posnetek). FOTO: Vatican Media

Moskovski patriarhat spodbuja pogovore z Evropsko unijo

Moskovski patriarhat je zaprosil predstavnike katoliških škofov pri Evropski uniji, naj posredujejo pri sogovornikih proti »nadaljnjemu stopnjevanju trenutnih razmer«.

Donacija za Ukrajino TUKAJ.

Pomembno je, da »ustvarimo kanale za dialog ter organiziramo uradna in neuradna pogajanja,« je po navedbah avstrijskega Kathpressa zapisano v pismu vodje ruskega pravoslavnega »zunanjega ministrstva«, metropolita Hilariona, ki ga je včeraj v Bruslju objavila Komisija škofovskih konferenc pri Evropski uniji (ComECE). Pismo je datirano 17. marca. Moskovski patriarhat je tesno povezan s političnim vodstvom v Kremlju.

Za razliko od prejšnjih izjav patriarha Kirila I. Hilarionovo pismo ne krivi Zahoda ali Nata.

Za razliko od prejšnjih izjav patriarha Kirila I. Hilarionovo pismo ne krivi Zahoda ali Nata, vendar pa naj bi odnosi med Zahodom in Rusijo »zašli v slepo ulico«; medsebojno zaupanje in sposobnost poslušanja drug drugega sta se po metropolitovih besedah izgubila.

»Vse pozivamo, naj iskreno molijo za konec slehernega vojaškega spopada med Rusijo in Ukrajino,« je še zapisal predstavnik moskovskega patriarhata. Pomembna je tudi pomoč beguncem in »vsem, ki so jih prizadele sovražnosti«. Moskovski patriarhat, z njim povezana Ukrajinska pravoslavna cerkev in ustanove Katoliške cerkve si z vsemi močmi prizadevajo za to; upati je, da se bo to delo nadaljevalo, je zapisal Hilarion.

Vse pozivamo, naj iskreno molijo za konec slehernega vojaškega spopada med Rusijo in Ukrajino.

V pismu z dne 8. marca je kardinal Jean-Claude Hollerich kot predsednik ComECE pozval patriarha Kirila I., naj sodeluje s političnim vodstvom v Moskvi pri iskanju diplomatske rešitve spora ob »spoštovanju mednarodnega prava«.

Nalaganje
Nazaj na vrh