Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Poziv evropskih škofov patriarhu Kirilu

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 11. 03. 2022 / 11:44
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 11.03.2022 / 11:50
Ustavi predvajanje Nalaganje
Poziv evropskih škofov patriarhu Kirilu
Mirovni protesti v Evropi. FOTO: Vatican Media

Poziv evropskih škofov patriarhu Kirilu

Predsednik komisije škofovskih konferenc pri Evropski uniji (ComECE), kardinal Jean-Claude Hollerich, se je, podobno kot številni drugi cerkveni voditelji, na moskovskega patriarha Kirila I. obrnil s prošnjo za mir.

ComECE je sinoči na svoji spletni strani objavila pismo, datirano 8. Marca, v katerem njen predsednik izraža globoko prizadetost zaradi vojne v Ukrajini in moskovskega patriarha poziva, naj se zavzema za mir pri ruskem državnem vodstvu.

Prenehanje nasilja, diplomacija, humanitarna pomoč

ComECE deli papeževe občutke in Frančiškovo zaskrbljenostjo glede »rek krvi in solza, ki tečejo v Ukrajini,« je zapisal Hollerich, ki patriarha Kirila »v duhu bratstva« prosi, naj »nujno pozove« ruske oblasti, »da nemudoma prenehajo s sovražnostmi proti ukrajinskemu narodu in pokažejo dobro voljo za diplomatsko rešitev spora, ki temelji na dialogu, zdravi pameti in spoštovanje mednarodnega prava«. Obenem je treba zagotoviti »varne humanitarne koridorje in neoviran dostop za humanitarno pomoč«.

Na tisoče oseb v Ukrajini – tako vojakov kot civilistov – je že izgubilo življenje.

Kardinal Hollerich piše o »grozljivih posledicah« te »nesmiselne vojne«: »Na tisoče oseb – tako vojakov kot civilistov – je že izgubilo življenje in več kot milijon ljudi je bilo razseljenih ali je zapustilo svoje domove, večina med njimi ranljive ženske in otroci. Ker nasilni napadi na Ukrajino najbolj prizadenejo njene ljudi, se potreba po humanitarni pomoči iz ure v uro dramatično povečuje, medtem ko so bila diplomatska prizadevanja doslej neuspešna.«

Strašljive posledice nesmiselne vojne

Predsednik komisije evropskih škofovskih konferenc opozarja na nevarnost vojne za ves svet: »Ker se besede in dejanja nenehno stopnjujejo, ni mogoče izključiti možnosti velikega evropskega ali celo svetovnega spora s katastrofalnimi posledicami.« Kardinal Hollerich zato patriarha Kirila poziva k zavezanosti miru: »V teh mračnih trenutkih za človeštvo, ki jih spremljajo močni občutki brezupa in strahu, mnogi gledajo na Vas, Vaša svetost, kot na nekoga, ki je znamenje upanja za mirno rešitev tega spora.«

Hollerich se v zapisu sklicuje tudi na skupni mirovni poziv patriarha Kirila in papeža Frančiška iz leta 2016.

Hollerich se v zapisu sklicuje tudi na skupni mirovni poziv patriarha Kirila in papeža Frančiška iz leta 2016. Takrat sta cerkvena voditelja izrazila obžalovanje zaradi spora v Ukrajini in posledičnih žrtev ter pozvala k ukrepom za vzpostavitev miru: »Prosim Vas, ne dovolite, da bi bile te močne besede zaman,« Hollerich poziva Kirila. Predsednik ComECE omenja še nedavni pogovor med papeškim nuncijem v Rusiji in Kirilom, med katerim je patriarh izpostavil tudi »mirotvorni« potencial Cerkve.

Kardinal Hollerich je že januarja pozval k umiritvi razmer in krepitvi zaupanja zaradi napetosti na vzhodni meji Evropske unije. Po ruski invaziji na Ukrajino je sovražnosti obsodil kot »resno grožnjo miru na evropski celini in zunaj nje« ter pozval evropske družbe in vlade, naj sprejmejo begunce, ki iščejo mednarodno zaščito.

Ruski pravoslavni nadškof Pariza kritičen do Kirila I.

Metropolit Jean iz Dubne, vodja Arheparhije Ruskih pravoslavnih cerkva v Zahodni Evropi, ki so del moskovskega patriarhata, pa je izrazil javno kritiko patriarha Kirila I. Po njegovem mnenju bi moral povzdvigniti svoj glas proti tej »grozni in nesmiselni vojni«, kot je duhovnik po navedbah avstrijskega Kathpressa zapisal v odprtem pismu. Patriarha poziva, naj »posreduje pri oblastnikih v Ruski federaciji, da se ta smrtonosni spor čim prej konča«.

Nikoli ni mogoče opravičiti, če si dobri pastirji, kakršni bi morali biti, nehajo prizadevati za mir.

Nadškof je izrecno izrazil svoje nezadovoljstvo glede Kirilove pridige 6. marca letos, v kateri je patriarh vojno Rusije proti Ukrajini utemeljil kot »metafizični boj«. »Z vsem spoštovanjem, ki Vam ga dolgujem in izkazujem, pa tudi z neizmerno bolečino, se čutim dolžan izpostaviti, da se s takšno razlago evangelija ne morem strinjati,« je zapisal metropolit s sedežem v Parizu. Nikoli ni mogoče opravičiti, če si »dobri pastirji, kakršni bi morali biti, nehajo prizadevati za mir«.

Nalaganje
Nazaj na vrh