Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Nuncij v Kijevu: papež počne vse, da bi se vojna končala

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 10. 03. 2022 / 12:22
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 10.03.2022 / 14:00
Ustavi predvajanje Nalaganje
Nuncij v Kijevu: papež počne vse, da bi se vojna končala
Litovski nadškof Visvaldas Kulbokas, apostolski nuncij v Ukrajini. FOTO: Vatican News

Nuncij v Kijevu: papež počne vse, da bi se vojna končala

Sveti sedež uporablja vsa sredstva, ki so mu na voljo, da bi se vojna v Ukrajini končala, zagotavlja ​​apostolski nuncij v Kijevu, nadškof Visvaldas Kulbokas.

Nadškof, ki prihaja iz Litve, je v pogovoru za mednarodno človekoljubno organizacijo »Pomoč Cerkvi v stiski« povedal: »Papež in njegovi sodelavci preučujejo vse poti, ki so možne za Cerkev - duhovne in diplomatske,« kot poroča spletni portal Vatican News. Vatikanski diplomat je še pojasnil, da je večkrat na dan v stiku z Rimom. Medtem sta v državo prispela tudi kardinala Konrad Krajewski in Michael Czerny, ki ju je papež papež, da bi ukrajinskemu narodu prinesla njegovo bližino in preverila, kakšne so možnosti za izvajanje humanitarne pomoči na terenu.

Za vojno je bilo že pred njenim izbruhom veliko znamenj, toda zdaj doživljati to dogajanje je skrajno pretresljivo in kar malce nestvarno.

Za vojno je bilo že pred njenim izbruhom veliko znamenj. »Toda zdaj doživljati to dogajanje je skrajno pretresljivo in kar malce nestvarno,« je pojasnil nadškof Kulbokas. Dan in noč je Kijev v različnih okrožjih deležen zračnih napadov. »Nihče ne ve, kaj bodo prinesli prihodnji dnevi. Toda humanitarne razmere so tukaj, tako kot na vseh drugih območjih v Ukrajini, zelo slabe,« tako vatikanski diplomat.

Nadškof Kulbokas med lanskim obiskom v studiu Radia Vatikan. FOTO: Vatican Media

Nadškof je še poudaril, da je vsaka prispela humanitarna pomoč izjemno dragocena. Organizacije in prostovoljci brezplačno razdeljujejo pomoč po vsej prestolnici. Prizadevajo si tudi za evakuacijo ljudi v posebej negotovih razmerah, recimo z območij, kjer ni elektrike ali ogrevanja: »Solidarnost res nima meja. Težko pa je oceniti, kako dolgo lahko posamezne družine še vztrajajo na ta način.«

Solidarnost, ljubezen do bližnjega, dobrodelnost in zvestoba Bogu so tudi v trenutnih razmerah glavno orožje vernikov.

Solidarnost, ljubezen do bližnjega, dobrodelnost in zvestoba Bogu so tudi v trenutnih razmerah »glavno orožje« vernikov, je prepričan nuncij, ki razpoloženje med ljudmi v Kijevu kljub veliki zaskrbljenosti in strahu označuje kot zelo »pogumno«. Nadškof Kulbokas: »Čutimo, da se moramo s to tragedijo soočiti skupaj in si med seboj pomagati. Pri mnogih ljudeh, ki jih srečujem, opažam optimizem, predvsem pri duhovnikih in redovnicah. Pri bolnikih, nosečnicah ali mladih materah je to seveda precej drugače.«

Nalaganje
Nazaj na vrh