Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Mož beseda

Za vas piše:
Ivo Žajdela
Objava: 07. 05. 2018 / 11:45
Oznake: Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 08.05.2018 / 10:35
Ustavi predvajanje Nalaganje

Mož beseda

V soboto, 5. maja, je bila na Ponikvi 18. sklepna prireditev Slomškovega bralnega priznanja.

Prireditev v telovadnici Osnove šole Blaža Kocena.

Slomškovo bralno priznanje (SBP) je bralno gibanje, ki letos v organizaciji Slovenskega katehetskega urada, Celjske Mohorjeve družbe in župnije Ponikva praznuje osemnajsto leto delovanja. Ob branju želijo povezati vse generacije. V projekt so namreč vključeni predšolski otroci in njihovi starši, osnovnošolski veroučenci, deluje pa tudi nekaj skupin odraslih bralcev. Namen dejavnosti je spodbujanje branja kakovostnih knjig z duhovno (krščansko ali splošno etično) tematiko. Po zgledu bl. Antona Martina Slomška Slomškovo bralno priznanje prinaša pester izbor književnih naslovov, naravnanih k temu, da bi »materina beseda cvetela in rodila žlahtnega sadja omike«.



Letos je bilo v projekt SBP za otroke vključenih okrog 2.500 bralk in bralcev iz več kot sto župnij, kjer se zbirajo v posebnih bralnih skupinah in se pogovarjajo o vsebini prebranih knjig. Predstavijo jih v obliki pisne obnove ali s pomočjo drugih umetniških načinov izražanja. Mentorji so lahko duhovniki, katehisti ali drugi člani župnijskega občestva. Mnoge župnije ob koncu leta pripravijo prireditev s kulturnim programom, skupno zaključno srečanje vseh bralcev pa vsako leto poteka na Ponikvi. Odrasli bralci bralno leto sklenejo septembra.



Letos so za osrednje geslo izbrali misel bl. Antona Martina Slomška: »Mož beseda več velja kakor kup zlata.« Na spletni strani Slovenskega katehetskega urada najdemo zloženko s predlaganimi knjigami za predšolske in osnovnošolske otroke ter knjižno polico, na kateri lahko mladi bralci vsake tri mesece izbirajo med predlogi knjig za odrasle. Dodanih je tudi nekaj idej, kako v župniji oblikovati bralne skupine. Želijo si, da bi nas branje povezovalo, utrjevalo v dobrem in iz življenja vodilo k Življenju.



Letos je bilo skupno sklepno srečanje na Ponikvi v soboto, 5. maja. Udeležilo se ga je okrog 300 bralcev, animatorjev, staršev in tudi nekaj duhovnikov, ki so napolnili telovadnico Osnove šole Blaža Kocena. Četrto leto bere 110 bralcev, enajst pa deveto leto. Priznanja je podelil ponkovski župnik Alojzij Kačičnik. S knjižnimi nagradami prireditev podpirajo še založbe Družina, Ognjišče in Emanuel. V telovadnici so si ogledali predstavo Čenča dramske skupine Ostržek z osnovne šole Dramlje, po podelitvi priznanj in malici je bil lov na zaklad, srečanje pa se je sklenilo z mašo v župnijski cerkvi sv. Martina.

Foto: I. Ž.

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh