Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Mož, ki izziva politično korektnost

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 07. 07. 2021 / 04:00
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 09.07.2021 / 11:38
Ustavi predvajanje Nalaganje
Mož, ki izziva politično korektnost
Rodu Dreherju lahko jutri zvečer prisluhnete v Galeriji Družina. FOTO: Tatjana Splichal

Mož, ki izziva politično korektnost

Rod Dreher, ameriški pisatelj, publicist, urednik in časnikar, jutri, 8. julija, prihaja v Galerijo Družina, kjer bo predstavil svoj pogled na totalitarizem našega časa.

Avtor odmevne knjige z naslovom Ne živite od laži – priročnik za krščanske disidente, ki je v slovenskem prevodu letos izšla pri založbi Družina, je v svojem delu zbral pričevanja krščanskih pričevalcev in disidentov iz vzhodne Evrope, ki so trdno vztrajali ob preganjanju totalitarnih režimov sovjetskega tipa in preživeli.

Cerkev, ki izgleda, govori in zveni kot svet okoli nje, nima nobenega razloga za svoj obstoj.

In kdo je Američan, ki za prevladujočo politično korektnost izzivalno trdi, da se totalitarizem danes širi po zahodnem svetu z obljubami zabave, užitka in udobja?

Kot Raymond Oliver Dreher se je rodil 14. februarja 1967 v ameriški zvezni državi Louisiana, danes pa je glavni urednik in bloger ameriške revije The American Conservative ter avtor številnih knjig. Med njimi so priljubljene How Dante Can Save Your Life (Kako vam Dante lahko reši življenje, op. prev.), The Benedict Option (Benediktova opcija, op. prev.) in že omenjena Ne živite od laži. Teme njegovih zapisov obsegajo vse od vere in politike do filma in kulture.

Ideologija je sovražnik radostnega občestvenega življenja in najbolj uničujoča ideologija je prepričanje, da je mogoče ustvariti utopijo.

Poklicno pot je začel kot televizijski kritik za časnik The Washington Times, pozneje pa se je začel ukvarjati s konservativno mislijo in je v eseju leta 2002 temeljito raziskal podkategorijo ameriškega konservativizma, zagovorniki katerega si prizadevajo za ohranjanje okolja, skromno in varčno življenje ter ohranjanje tradicionalnih družinskih vrednot. V istem zapisu je izrazil svoj dvom glede kapitalizma prostega trga. Zagovornike omenjene podkategorije ameriškega konservativizma je predstavil kot na splošno verne ljudi, običajno tradicionalne katoličane, konservativne protestante ali pripadnike vzhodnih pravoslavnih Cerkva.

Benediktova opcija

Na svojem blogu z naslovom Rod Dreher avtor premišljuje o političnih in kulturnih vprašanjih. Veliko je pisal o t.i. »Benediktovi opciji«, ideji, da bi se morali kristjani, ki želijo ohraniti svojo vero, do neke mere ločiti od sodobne družbe, ki vedno bolj drsi stran od tradicionalnih krščanskih vrednot, predvsem tistih, ki govorijo o spolnosti, zakonski zvezi in spolu. Dreher predlaga, da bi morali kristjani po zgledu sv. Benedikta oblikovati skupnosti, v katerih bi živeli v skladu s svojimi načeli.

Na političnem področju Dreher javno podpira različne konservativne vlade in stranke v Evropi, povezujejo ga tudi z novejšim političnim gibanjem, imenovanim postliberalizem.

Bolje je izbrati bolečo resnico kot se zadovoljiti z udobno lažjo. Vedno si prizadevajte za iskanje in sprejemanje resnice, ne glede na to, kako boleča je. Nič, kar je zgrajeno na laži, ne traja dolgo.

Zasebno mož in oče treh otrok

Dreher je od leta 1997 poročen z Julie Harris Dreher, zakonca sta starša trem otrokom. Družina živi v župniji East Baton Rouge v ameriški zvezni državi Louisiani. Dreher se je rodil staršem metodistom, pozneje pa se je spreobrnil v katoliško vero.

Od metodista prek katoličana do pravoslavca

Dreher je po spreobrnjenju v katolištvo veliko pisal za katoliške medije, med drugim tudi o škandalu spolnih zlorab, ki je izbruhnil leta 2001. To ga je privedlo do dvomov v njegovo katolištvo in 12. oktobra 2006 je javno oznanil svoj prestop v Pravoslavno cerkev. Dreher je takrat trdil, da škandal spolnih zlorab ni toliko »problem pedofilov«, pač pa da je »spolno zlorabo mladoletnih spodbujala skrivna in močna mreža homoseksualnih duhovnikov, znana kot 'Sivkina mafija'«.

Avtor odmevne knjige z naslovom Ne živite od laži – priročnik za krščanske disidente, ki je v slovenskem prevodu letos izšla pri založbi Družina, je v svojem delu zbral pričevanja krščanskih pričevalcev in disidentov iz vzhodne Evrope, ki so trdno vztrajali ob preganjanju totalitarnih režimov sovjetskega tipa in preživeli.

Nekaj odmevnih navedkov Roda Dreherja:

»Ljudje potemtakem lahko čez noč postanejo izobčenci zgolj zato, ker so izrazili politično nekorektno mnenje ali ker so na kak drug način izzvali progresistično drhal, ki prek družbenih omrežij in konvencionalnih medijev do skrajnosti stopnjuje svoj lov na čarovnice. Pod pretvezo »drugačnosti«, »inkluzivnosti«, »enakosti« ter podobnih skovank iz egalitarističnega žargona levica gradi neobvladljive mehanizme za nadzorovanje mišljenja in diskurza ter kot absolutno zlo marginalizira nosilce vsakršnega disenza.«

»Cerkev, ki izgleda, govori in zveni kot svet okoli nje, nima nobenega razloga za svoj obstoj.«

»Bodite hvaležni za svetost, kadar nanjo naletite med cerkvenimi dostojanstveniki, vendar je ne pričakujte samodejno. Flannery O’Connor (ameriška pisateljica in esejistka, op. prev.) je zapisala: 'Vsa človeška narava se odločno upira milosti, kajti milost nas spreminja, spremembe pa so boleče. Duhovniki se ji upirajo enako uspešno kot drugi ljudje.'«

Sprejmite omejitve določenega prostora, z vso ponižnostjo, in lahko se vam odprejo radosti, ki jih je moč najti tam.

»Sprejmite omejitve določenega prostora, z vso ponižnostjo, in lahko se vam odprejo radosti, ki jih je moč najti tam.«

»Ideologija je sovražnik radostnega občestvenega življenja in najbolj uničujoča ideologija je prepričanje, da je mogoče ustvariti utopijo.«

»Bolje je izbrati bolečo resnico kot se zadovoljiti z udobno lažjo. Vedno si prizadevajte za iskanje in sprejemanje resnice, ne glede na to, kako boleča je. Nič, kar je zgrajeno na laži, ne traja dolgo.«

Ljudje potemtakem lahko čez noč postanejo izobčenci zgolj zato, ker so izrazili politično nekorektno mnenje ali ker so na kak drug način izzvali progresistično drhal, ki prek družbenih omrežij in konvencionalnih medijev do skrajnosti stopnjuje svoj lov na čarovnice. Pod pretvezo »drugačnosti«, »inkluzivnosti«, »enakosti« ter podobnih skovank iz egalitarističnega žargona levica gradi neobvladljive mehanizme za nadzorovanje mišljenja in diskurza ter kot absolutno zlo marginalizira nosilce vsakršnega disenza.

Kupi v trgovini

Ne živite od laži
Filozofija in esejistika
34,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh