Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»Mož s čisto dušo«

Franci Petrič
Za vas piše:
Franci Petrič
Objava: 09. 09. 2015 / 08:28
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:25
Ustavi predvajanje Nalaganje
»Mož s čisto dušo«

»Mož s čisto dušo«

Baragovih dnevov v Clevelandu se je udeležil tudi upokojeni koprski škof Metod Pirih.
V soboto in nedeljo, 5. in 6. septembra, so bili v Clevelandu Baragovi dnevi, ki jih pripravlja vsako leto ameriška Baragova zveza. Njena naloga je pospeševanje predvsem pa tudi zbiranje podpore za uspešno dokončanje postopka za beatifikacijo slovenskega rojaka Friderika Baraga, prvega škofa v Marquettu v ameriški zvezni državi Michigan. Baragovi dnevi so se začeli leta 1948 in se vrstijo po različnih krajih Združenih držav Amerike, predvsem tistih, ki so povezani z Baragovim misijonskim delovanjem ali pa z življenjem Slovencev v ZDA, saj so ti poleg marquettske škofije najbolj vneti podporniki in molivci za Baragovo beatifikacijo.

Letošnje srečanje sta tako organizirali slovenski župniji Sv. Vida in Marije vnebovzete v Clevelandu. Sobotno srečanje, ki je bilo angleškogovoreče obarvano je bilo v župnijski cerkvi sv. Vida. Slovesno mašo je daroval clevelandski škof Richard Lennon (ob škofih Pirihu in Dorflerju), pri maši je odlično prepeval domači pevski zbor, po maši pa so pripravili banket v svetovidski župnijski dvorani. Nedeljsko srečanje pri Mariji vnebovzeti je bilo v slovenskem jeziku. Mašo je daroval in pri njej pridigal škof msgr. Metod Pirih, z njim pa sta somaševala domači škof Lennon in novi marquettski škof John F. Doerfler. Somaševali so še slovenski in ameriški duhovniki, pri maši je ubrano prepeval domači pevski zbor, navzoči so bili Kolumbovi vitezi in predvsem številne narodne noše. Po maši je bil v veliki župnijski dvorani, ki lahko sprejme 600 ljudi, sprejem s kosilom.


Na osrednjem nedeljskem slavju je ob škofu Pirihu somaševal clevelandski škof Richard Lennon in novi marquettski škof John F. Doerfler. (foto Marie Kushner)

Škof Pirih je v pridigi najprej poudaril, da je prizadevanje za beatifikacijo naloga marquettske škofije, a da Cerkev v domovini z veliko vnemo podpira ta postopek in pri tem spomnil na velik zgled škofa Baraga: »S pobožnostjo, versko gorečnostjo in požrtvovalnim misijonskim delom je napolnil svoje življenje, tako, da so ob smrti 19. januarja l868 mogli zapisati, da je umrl mož s čisto dušo, spokornim življenjem, plamtečo gorečnostjo, v službi Bogu in najbolj ubogimi. Sodobniki so na njem opazili svetost in delavnost.« Nato je razložil, v čem je svetost za vsakega kristjana: »Svetost je v zedinjenju s Troedinim Bogom, v katerem človek najde svojo popolno in neminljivo srečo. Svetost je tudi naš poklic. Jezus pravi: Bodite popolni, kakor je popoln vaš nebeški Oče. Svetost ni le sad našega prizadevanja, ampak v prvi vrsti sad Božje milosti. Po milosti pride v nas do globoke preobrazbe, tako da je sv. Pavel mogel govoriti: Ne živim več jaz, ampak v meni živi Kristus. Kristus sam nadaljuje svoje življenje v svojih izvoljenih, ki so se velikodušno odpirali delovanju Svetega Duha.« Omenil je, da kristjan črpa za življenje moč iz adoracije, češčenje Najsvetejšega. Stalno, 24-urno, češčenje Rešnjega Telesa je zelo razširjeno v ZDA in Baraga je sam vsak dan uro premolil pred tabernakljem. V tem nam je zgled: Od tod je prihajala moč in rodovitnost njegovega misijonskega dela in tu je zorela njegova svetost. Radi se v to verigo molivcev vključujmo tudi mi.« Zato je škof Pirih spodbudil rojake in vse navzoče: Ne izgubite zaupanje v Boga, da more On, ki je vse ustvaril iz nič, Božjega služabnika Friderika Baraga potrditi s čudežem, da je svetnik. Baraga pa naj vsakemu izmed nas pomaga v lastnem življenju čim lepše uresničevati v sebi Božjo podobo in dobro srce.

Več v tiskani izdaji Družine (letnik 64, št. 37).





Kupi v trgovini

Molitev na pet prstov
Molitveniki
2,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh