Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Mučeniška poljska družina, ki pričuje o brezmejni ljubezni do bližnjega

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 30. 12. 2022 / 00:30
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 23.12.2022 / 15:29
Ustavi predvajanje Nalaganje
Mučeniška poljska družina, ki pričuje o brezmejni ljubezni do bližnjega
Jozef in Wiktoria Ulma z otroki. FOTO: cruxnow.com

Mučeniška poljska družina, ki pričuje o brezmejni ljubezni do bližnjega

Papež Frančišek je sredi letošnjega decembra potrdil objavo številnih odlokov za prihodnjo kanonizacijo oz. beatifikacijo.

Med drugim je priznal mučeništvo Jozefa in Wiktorie Ulma ter njunih otrok, ki so jih nacisti ubili, ker so med drugo svetovno vojno pomagali Judom in si prizadevali za njihovo rešitev iz krempljev nacionalsocialistične oblasti.

Celotna družina blaženih

Med novimi blaženimi bo torej celotna poljska družina, Jozef in Wiktoria Ulma ter njunih sedem otrok, ki so jih nacisti ubili leta 1944. Smrtna obsodba jih je doletela, ker so na svoji kmetiji ponudili zatočišče osmim Judom.

Otroci so sodelovali v resnično dejavni veri svojih staršev, medtem ko je nerojeni otrok v Wiktorijini maternici prejel krst krvi.

Po Hitlerjevi odločitvi o izvedbi gnusne »dokončne rešitve« je družina Ulma, ki se je zavedala tveganja zase, in kljub finančni stiski, spodbujena z zapovedjo ljubezni in zgleda usmiljenega Samarijana leto in pol skrivala judovsko družino, preden so jih izdali policiji. Potem ko so agenti nacističnega režima našli Jude in jih tudi ubili, so v svarilo drugim usmrtili celotno družino, ki jih je skrivala. Otroci so sodelovali v resnično dejavni veri svojih staršev, medtem ko je nerojeni otrok v Wiktorijini maternici prejel krst krvi.

Najstarejši otrok je imel osem let

Kmet in čebelar Jozef Ulma in njegova žena Wiktoria sta v poljskem mestu Markowa skrivala več članov judovske skupnosti, ki so jih preganjali med nemško okupacijo Poljske. Zakonca je očitno izdal obveščevalec in 24. marca 1944 je policija Jude ubila, Jozefa in Wiktorio pa so nato ustrelili skupaj z njunimi šestimi majhnimi otroki, od katerih je bil najstarejši star osem let.

Jozefa in Wiktorio so ustrelili skupaj z njunimi šestimi majhnimi otroki 24. marca 1944.

Priznanje mučeništva bo zakoncema in njunim otrokom omogočilo razglasitev za blažene, kar je zadnji uradni korak pred morebitnim svetništvom. Po beatifikaciji bo za morebitno kanonizacijo potreben čudež, ki se bo dokazano zgodil na njihovo priprošnjo.

Družina Ulma. FOTO: Vatican Media

Po podatkih muzeja v spomin žrtvam holokavsta Jad Vašem v Jeruzalemu je bil par tudi priča usmrtitvam številnih Judov, ki so jih poleti 1942 odpeljali z njihovih domov.

Jozef in Wiktoria sta na podstrešju svoje kmetije skrila šestčlansko judovsko družino in judovski sestri.

Medtem ko so iskali druge Jude, je šestčlanska judovska družina poiskala zatočišče pri zakoncih Ulma. Jozef in Wiktoria sta jih skupaj s sestrama iz neke druge judovske družine sprejela in skrila na podstrešju svoje kmetije. Nemška policija je Jude na kmetiji odkrila in jih ustrelila, nato pa umorila še kmeta, njegovo ženo, ki je bila v sedmem mesecu nosečnosti, in njune majhne otroke.

Zgled zvestobe Bogu in njegovim zapovedim

Po navedbah Vatikana je papež Frančišek za družino Ulma izvedel med obiskom Poljske leta 2016. Med splošno avdienco leta 2018 je družino označil za »zgled zvestobe Bogu in njegovim zapovedim, ljubezni do bližnjega in spoštovanja človeškega dostojanstva«.

Nemci in njihovi kolaboranti so med holokavstom pobili skoraj vse približno tri milijone poljskih Judov.

Poljska je bila prva država, ki jo je v drugi svetovni vojni napadla in zasedla nacistična Nemčija. Člani poljskega odporniškega gibanja in poljske vlade v izgnanstvu so svet opozarjali na nacistično množično pobijanje Judov, na tisoče Poljakov pa je tvegalo svoja življenja, da bi Judom pomagalo - čeprav so drugi Poljaki morili ali preganjali svoje judovske sodržavljane.

Nemci in njihovi kolaboranti so med holokavstom pobili skoraj vse približno tri milijone poljskih Judov, nacisti pa so svoja osrednja taborišča smrti zgradili na ozemlju okupirane Poljske.

Nalaganje
Nazaj na vrh