Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Münchenski kardinal Marx novi predsednik ComECE

Objava: 26. 03. 2012 / 08:23
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Münchenski kardinal Marx novi predsednik ComECE

Škofovska komisija je vezni člen med katoliško Cerkvijo in evropskimi ustanovami.

Münchenski nadškof kardinal Reinhard Marx je novi predsednik škofovske komisije pri Evropski zvezi ComECE (Commissio Episcopatum Communitatis Europensis), ki predstavlja vezni člen med katoliško Cerkvijo in evropskimi ustanovami. Predstavniki Škofovskih konferenc evropskih držav članic so kardinala Marxa na položaj predsednika izvolili minuli četrtek v Bruslju. Nemški kardinal bo nasledil upokojenega rotterdamskeka škofa Adrianusa van Luyna, ki je to delo opravljal od leta 2006. ComECE sestavljajo predstavniki šestindvajsetih katoliških škofovskih konferenc, od leta 1980 pa v Bruslju deluje tajništvo ComECE kot strokovno cerkveno telo za evropske teme.

Kardinal Marx je bil rojen leta 1953, leta 1996 je prejel škofovsko posvečenje. Od leta 2006 pri ComECE zastopa Nemško škofovsko konferenco, od leta 2009 je bil tudi podpredsednik komisije. Marx je sprva deloval kot pomožni škof v nadškofiji Paderborn, leta 2001 je bil imenovan za škofa v Trierju, od leta 2008 pa je nadškof v nadškofiji München in Freising. Pri Nemški škofovski konferenci predseduje komisiji za družbena in socialna vprašanja. Leta 2010 mu je papež Benedikt XVI. podelil kardinalski naziv.

V svoji prvi izjavi za javnost je kardinal Marx izrazil svoje stališče do trenutne gospodarske in denarne krize ter spregovoril o ‘odločilnem trenutku za prihodnost Evrope’. Prepričan je, je dejal, da ima Evropska zveza zadosten potencial za izhod iz krize. Za to je potrebna večja solidarnost, saj po kardinalovih besedah ‘globalna kriza zahteva skupne odgovore’. Ponovno moramo odkriti zavest za medsebojno odgovornost in pripadnost.

Kot podpredsednik ComECE je kardinal Marx nazadnje za pozornost poskrbel s stališčem evropskih škofov do tržnega gospodarstva, ki je bilo oblikovano pod njegovim vodstvom. V svoji izjavi so škofje Evropsko zvezo pozvali, naj zasnovo tržnega gospodarstva razvije v mednarodno ‘solidarno in odgovorno družbo’. Za izhod iz evrske krize pa je kardinal Marx izrazil zahtevo po ‘odprtem skupnem delovanju’, ki od vseh vpletenih zahteva določena priznanja in žrtve’.

Mandat novega predsednika ComECE traja tri leta. Kot podpredsedniki so bili izbrani: škof Gianni Ambrosio iz škofije Piacenza-Bobbio v Italiji, škof Virgil Bercea iz škofije Oradea Mare v Romuniji, pomožni škof Piotr Jarecki iz Varšave na Poljskem in pomožni škof Jean Kockerols iz Bruslja v Belgiji.

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh