Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Muslimanske in judovske organizacije obsojajo razsodbo o obrezovanju

Objava: 12. 07. 2012 / 10:44
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Muslimanske in judovske organizacije obsojajo razsodbo o obrezovanju

V Nemčiji v muslimanskih in judovskih skupnostih obrežejo na tisoče dečkov letno, po ocenah Svetovne zdravstvene organizacije pa je obrezan skoraj vsak tretji deček do petnajstega leta starosti.

Več evropskih judovskih in muslimanskih združenj je nemške poslance pozvalo, naj zaščitijo pravico judov in muslimanov, da obrezujejo dečke, poroča STA. Sodišče v Kölnu je namreč konec junija presodilo, da obrezovanje na podlagi verskih razlogov predstavlja telesno poškodbo.

V izjavi, ki so jo judovska in muslimanska združenja sprejela minulo sredo, je zapisano, da so se o zadevi posvetovali s pravnimi in medicinskimi strokovnjaki ter poslanci Evropskega parlamenta. Ocenili so da gre za napad na njihove temeljne verske in človekove pravice ter poudarili, da je obrezovanje "starodaven ritual, ki je ključnega pomena za vero posameznika".

Judovska in muslimanska združenja protestirajo proti razsodbi sodišča v Kölnu ter "nemški parlament in vse politične stranke pozivajo, naj kar najhitreje posredujejo v zvezi z njo".

Po navedbah STA je odločitev sodišča, da obrezovanje predstavlja telesno poškodbo, sprožila ostre proteste judov in muslimanov ne le v Nemčiji, temveč tudi drugod po Evropi. Trdijo, da je vprašanje obrezovanja stvar verske svobode.

V Nemčiji v muslimanskih in judovskih skupnostih obrežejo na tisoče dečkov letno. Po ocenah Svetovne zdravstvene organizacije je skoraj vsak tretji deček do petnajstega leta starosti obrezan. Pogosto sicer ta poseg opravijo tudi iz zdravstvenih in higienskih razlogov.

Odločitev deželnega sodišča v Kölnu se ne nanaša na celotno Nemčijo, ampak samo na zvezno deželo Severno Porenje Vestfalija.

Sodišče je razsojalo v procesu proti zdravniku, ki je na željo muslimanskih staršev obrezal štiriletnega dečka. Zdravniku so sodili zaradi povzročitve telesne poškodbe. Na prvostopenjskem sodišču je bil oproščen, saj da je dečka operiral v skladu z zakonom in po privolitvi staršev. Tudi prizivno sodišče je zdravnika, sicer iz drugih razlogov, oprostilo.

Deželno sodišče pa je odločilo, da je zdravnik povzročil hudo telesno poškodbo, čeprav za to ni kazensko odgovoren, saj je na tem področju preveč pravne praznine.

Kupi v trgovini

Življenjske težave
Drugi priročniki
4,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh