Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Muzeji so čudežno ogledalo

Bogomir Štefanič
Za vas piše:
Bogomir Štefanič
Objava: 28. 03. 2023 / 08:59
Čas branja: 19 minut
Nazadnje Posodobljeno: 28.03.2023 / 09:00
Muzeji so čudežno ogledalo
Verena Perko. FOTO: Tatjana Splichal

Muzeji so čudežno ogledalo

Zgodba (ukinjenega) Muzeja slovenske osamosvojitve je dodobra razgrela politični in pravzaprav celotni javni prostor. Nanjo želimo pogledati skozi oči strokovnjakinje, ki je za muzej pripravila programska izhodišča in se je nekoč tudi v luči te tematike v Slovenskem času že vprašala: »Bodo družbe prihodnosti, opeharjene za dediščino in s tem za pravico do lastnega razumevanja preteklosti, še sprejemale muzeje kot samo po sebi umevne in nujno potrebne javne ustanove?« Muzealka in arheologinja ddr. Verena Vidrih Perko.

Ko sva se dogovarjala za ta pogovor, ste mi dejali, da ste ravno na poti v Varšavo, kamor ste šli na študijski obisk muzejev glede njihovega odnosa do polpreteklosti. S kakšnimi spoznanji ste se vrnili iz poljske prestolnice?

Pretresljivo je srečanje z mestom, kjer so rane uničenja druge svetovne vojne še vedno odprte. V Narodnem muzeju je bila večina gradiva pokradena in uničena v bombardiranjih leta 1939 in 1944. Uničenega je bilo 70 % prelepega, s parki in vrtovi obdanega mesta, pobitega brez števila prebivalstva. Prostor judov­skega geta še vedno »drgeta« od zla in satanskega uničevanja ter nepopisnega trpljenja. Obiskala sem tudi muzej varšav­skih Judov, Polin. Med evropskimi muzealci je bilo veliko pripomb, da je muzealizacija enostranska, da so sicer res mnogi Poljaki Judom pomagali, mnogokrat pa tudi stali na nasprotni strani. A res je tudi, da so se preživeli Judje po vojni vse preradi pridruževali komunistom in ruski strani, ki je s težkim škornjem tlačila Polj...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh