Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Na Beverly Hillsu zlata palma za film Opeka

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 22. 06. 2020 / 09:25
Oznake: Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 22.06.2020 / 09:46
Ustavi predvajanje Nalaganje
Na Beverly Hillsu zlata palma za film Opeka

Na Beverly Hillsu zlata palma za film Opeka

Dokumentarec Cama Cowana odstira življenjsko in misijonarsko zgodbo Pedra Opeke.

Foto: Famvin



Potem ko je enoinpolurni dokumentarni film »Opeka« ameriškega režiserja in producenta Cama Cowana (Sohei Productions) svetovno premiero doživel v začetku meseca na Brooklynskem filmskem festivalu, najstarejšem v New Yorku, so ga te dni zavrteli – in nagradili – še na prestižnem filmskem festivalu na Beverly Hillsu, na katerem je prejel najvišjo nagrado, zlato palmo. Na spletni strani Famvin (TUKAJ) so se pogovarjali z režiserjem Camom Cowanom, ki je spregovoril o izzivih pred in med nastajanjem filma ter o svojem videnju osrednjega lika, misijonarja Pedra Opeke.

*Celoten pogovor si lahko preberete TUKAJ.*

»Oče Pedro se je sprva upiral snemanju filma o njem. Svoje življenje je posvetil drugim, nerad govori o sebi, o svojih mislih in izkušnjah. Očitno pa sem ga prepričal, da bi s kakovostnim filmom za zahodno občinstvo dosegel tudi območja, kjer je njegovo delo manj poznano, denimo Severno Ameriko, kar bi bila priložnost za zbiranje sredstev za Akamasoo. Naposled je dejal: 'Če bo to pomagalo otrokom, bom privolil.' Vedno in povsod išče možnosti za pomoč otrokom. Pozneje je, ne da bi oče Pedro to vedel, naše podjetje Sohei Productions ustanovilo dobrodelno organizacijo madakids.org, namenjeno ravno pomoči otrokom v Akamasoi. Med predvajanjem prejšnjega filma 'Madagasikara' smo tako zbrali desettisoče dolarjev v ZDA in jih v celoti poslali v Akamasoo. Zdaj, ko se uveljavlja tudi film 'Opeka', verjamem, da bomo zbrali še bistveno več. V številnih državah podobne organizacije zbirajo denar za Akamasoo in upam, da bo tudi ta film pomagal pri naših prizadevanjih,« je pojasnil Cowan.



»Neprestano sem se moral opozarjati, kaj je moje poslanstvo. Ves čas sem čutil potencialno navzkrižje med željo posneti iskren film in mojim velikim občudovanjem očeta Pedra. Težko je biti v njegovi navzočnosti in ne biti navdušen, težko je pričati o tem, kaj je dosegel, in ne čutiti strahospoštovanja. Trudil sem se ne poveličevati njega in njegovega dela ter ga zajeti kot polno človeško bitje. Sumim, da so v filmu tudi prizori, ki si jih oče Pedro ne bi želel, torej sem verjetno uspel,« je dodal Cowan in poudaril, da je bil med snemanjem najbolj ponosen na to, da je Opeko (»ki resnično ne želi govoriti o sebi, raje odločno govori o otrocih, revščini ter državni in globalni politiki«) znal prepričati, da je nadaljeval pogovore z njim. »Oče Pedro je ena največjih osebnosti, kar sem jih srečal. Je večji od življenja. Je sila narave, ki je zavrnil priložnost postati profesionalni nogometaš v Argentini, da je posvetil življenje za družbeno pravičnost in za najrevnejše ljudi na svetu. In z drznimi dejanji je dokazal, da revščina ni neizogibna.«

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh