Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Na BSF za mlade tudi Fundacija Don Bosko

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 03. 09. 2021 / 07:06
Oznake: Mladi
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 03.09.2021 / 07:13
Ustavi predvajanje Nalaganje
Na BSF za mlade tudi Fundacija Don Bosko
Med udeleženci BSF za mlade je bila tudi Maja Žibert iz Fundacije Don Bosko. FOTO: Don Bosko Slovenija

Na BSF za mlade tudi Fundacija Don Bosko

V okviru 16. Blejskega strateškega foruma (BSF), ki ga je minula dva dneva pod geslom »Prihodnost Evrope« gostil Bled, je ob robu osrednjih panelov potekalo tudi posebno srečanje mladih, zbranih na t. i. BSF za mlade.

Na njem je 20 sodelujočih iz držav Evropske unije in Zahodnega Balkana sestavilo deklaracijo o prihodnosti za mlade. Med udeleženci so bili tudi predstavniki slovenske salezijanske inšpektorije oziroma Fundacije Don Bosko.

Zavzemanje za socialno vključenost vseh

Fundacija se skozi svoje dejavnosti zavzema za socialno vključenost vseh, zlasti mladih, ki jih ogrožajo različne socialne in izobraževalne prepreke, ter za pravično in trajnostno družbo, odprto za vse ljudi vseh starosti in nazorov.

Želimo si, ne le za mlade in posameznike EU, temveč za vse mlade sveta, da bi imeli priložnost izražanja svojih mnenj in sooblikovanja družbe, ki je pravična in nudi enake možnosti za vse. (Maja Žibert)

Da bi mladi imeli možnost izražanja mnenj in sooblikovanja družbe

Prav te tematike je Fundacija po besedah vodje razvojne pisarne slovenske salezijanske inšpektorije Maje Žibert izpostavila kot ključne pri priprave deklaracije. »Želimo si, ne le za mlade in posameznike EU, temveč za vse mlade sveta, da bi imeli priložnost izražanja svojih mnenj in sooblikovanja družbe, ki je pravična in nudi enake možnosti za vse,« je izpostavila.

Udeleženci Blejskega strateškega foruma za mlade so sestavili deklaracijo o prihodnosti za mlade. FOTO: Don Bosko Slovenija

Ekonomski problemi in raznolikosti med posamezniki

Sicer so se mladi na Forumu na pogovorih, zasedanjih in okroglih mizah dotaknili pomembnih tematik od ekonomskih problemov do raznolikosti med posamezniki, ki jih prinašajo današnje družbene in ekonomske spremembe.

Migracije, zaposljivost mladih, klimatske spremembe

Kot je pojasnila Maja Žibert, so obravnavali še teme migracij, zaposljivosti mladih, klimatskih sprememb, zelenih (trajnostnih) transformacij, pri čemer morajo mladi (p)ostati hrbtenica sprememb in pomembni sogovorniki odločevalcev.

Dotaknili smo se pomembnosti digitalnih transformacij in ob tem t. i. socialnega poslušanja posameznikov in družbe ter človekovih pravic in odgovornosti mladih, ki jo imamo do odločevalcev na vseh ravneh odločanja družbe. (Maja Žibert)

Pomembnost digitalnih transformacij

»Dotaknili smo se pomembnosti digitalnih transformacij in ob tem t. i. socialnega poslušanja posameznikov in družbe ter človekovih pravic in odgovornosti mladih, ki jo imamo do odločevalcev na vseh ravneh odločanja družbe,« je še dodala Maja Žibert.

Nalaganje
Nazaj na vrh