Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Na čelu Kongregacije za nauk vere odslej regensburški škof Müller

Objava: 03. 07. 2012 / 09:06
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Na čelu Kongregacije za nauk vere odslej regensburški škof Müller

Škof Müller bo nasledil ameriškega kardinala Williama Levado, ki je pred dnevi dopolnil šestinsedemdeset let.

Papež Benedikt XVI. je štiriinšestdesetletnega regensburškega škofa Gerharda Ludwiga Müllerja imenoval za novega prefekta vatikanske Kongregacije za nauk vere, so včeraj sporočili iz Vatikana.

Škof Müller bo nasledil šestinsedemdesetletnega ameriškega kardinala Williama Josepha Levado, ki je svetemu očetu podal svoj odstop zaradi dosežene starosti. Kardinal Levada je omenjeno kongregacijo vodil od leta 2005. Müller bo z nastopom novega položaja prejel tudi nadškofovski naziv.

Dosedanji regensburški škof bo prevzel tudi vodenje ostalih dikasterijev, ki jim je doslej predsedoval kardinal Levada, in sicer Papeške komisije Ecclesia Dei, ki je pristojna za pogovore s tradicionalisti, Papeške biblične komisije in Mednarodne teološke komisije. Ti položaji so po izročilu povezani z vodenjem Kongregacije za nauk vere.

O Müllerjevi selitvi v Rim se je ugibalo že nekaj časa. Regensburški škof v Vatikanu kot teolog in izvedenec za ekumenizem uživa velik ugled. Poleg kanadskega prefekta Kongregacije za škofe, kardinal Marca Ouelleta, je vedno veljal kot favorit za naslednika kardinala Levade, ki je pred nekaj dnevi dopolnil šestinsedemdeset let.

Müller je mednarodno priznani teolog, ki je predaval v Münchnu. Svojo dizertacijo in habilitacijo je zagovarjal pri kardinalu Karlu Lehmannu iz Mainza, od leta 1978 pa je v Mainzu tudi deloval kot škofijski duhovnik. Leta 1998 je postal član Mednarodne teološke komisije v Vatikanu. Že od leta 1990 je tudi član komisije za verski nauk pri Nemški škofovski konferenci.

Kot profesor je gostoval v Italiji, Španiji, Peruju, Braziliji, v Združenih državah Amerike in Indiji. Nekdanji visokošolski učitelj svoj nauk usmerja po strogih papeževih navodilih in odločno nasprotuje možnosti duhovniškega ali diakonskega posvečevanja žensk. Njegova ‘Katoliška dogmatika’ velja za temeljno delo, ki je bilo prevedeno v več jezikov. Nadškof Müller je v stiku z različnimi spektri ljudi, od visokošolskih ustanov pod vplivom Opus Dei do vodilnih latinskoameriških teologov osvoboditve, kot je denimo Peruanec Gustavo Gutierrez, s katerim Müller ohranja prijateljske odnose.

Papež Benedikt XVI. je škofa Müllerja pred zadnjim imenovanjem povabil že v Papeška sveta za kulturo ter za pospeševanje edinosti med kristjani. Novi prefekt Kongregacije za nauk vere je tudi član Kongregacije za katoliško vzgojo.

Kupi v trgovini

Molitev na pet prstov
Molitveniki
2,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh