Zapri
Iskanje

Na dan državnosti slovesno po več slovenskih krajih

Za vas piše:
T. M.
Objava: 25. 06. 2022 / 17:18
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 27.06.2022 / 08:45
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Na dan državnosti slovesno po več slovenskih krajih

Na dan državnosti slovesno po več slovenskih krajih
Sveto mašo na Polževem je daroval novomeški škof. FOTO: Jože Plut/Twitter
Na današnji praznik so se po različnih koncih Slovenije odvijale prireditve v počastitev praznika naše domovine, posebej slovesno pa je bilo na Polževem nad Višnjo Goro.

Tam je potekala osrednja svečanost v počastitev dneva državnosti. Sveto mašo je daroval novomeški škof in predsednik Slovenske škofovske konference msgr. dr. Andrej Saje, sledil pa je kulturni program, na katerem je bil slavnosti govornik duhovnik Jože Plut.

Prireditve so se udeležili tudi nekateri vidni politični predstavniki, med drugim nekdanji zunanji minister Anže Logar.

»Samostojno Slovenijo nam je podaril Bog« 

V svojem nagovoru je škof Saje poudaril: »Obeležujemo spomin na leto 1991, ko sta bili sprejeti deklaracija oziroma listina o neodvisnosti in samostojnosti Slovenije. Tega dne je Slovenija postala formalno neodvisna in samostojna država. Začrtala si je temelje za prihodnje življenje v družini evropskih držav, ki temelji na demokraciji in drugih vrednotah, ki izhajajo iz njenih načel. Od takrat je minilo dobrih trideset let, kar je dovolj, da na podlagi preteklih izkušenj ovrednotimo dosedanje življenje v naši domovini, predvsem pa, da ozavestimo odgovornost vsakega od nas za družbeno življenje v prihodnje.«

»Samostojno Slovenijo nam je podaril Bog, da v njej uresničujemo svoje osebno, narodno in državniško poslanstvo. Voditelji so odgovorni, da nam pomagajo to poslanstvo čim bolje uresničiti v blagor vseh, ki imamo svoj dom v deželi pod Triglavom. To poslanstvo uresničujmo v duhu sodelovanja in s posluhom za potrebe vseh državljanov. Naj Bog blagoslavlja vsa prizadevanja za blagor Slovenije in njenih državljanov,« je ob zaključku zaželel škof Andrej Saje.

Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Nalaganje
Nazaj na vrh