Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»Skupaj si moramo prizadevati za lepšo prihodnost«

Za vas piše:
T. M.
Objava: 25. 06. 2022 / 16:06
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 25.06.2022 / 18:38
Ustavi predvajanje Nalaganje
»Skupaj si moramo prizadevati za lepšo prihodnost«
Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je v počastitev državnega praznika tradicionalno priredil dan odprtih vrat. FOTO: Daniel Novakovič/STA

»Skupaj si moramo prizadevati za lepšo prihodnost«

Predsednik republike je danes sprejel obiskovalce ob 11. in 13. uri.

Obiskovalci so si lahko ogledali posebno slovesnost, na kateri je predsednik Pahor vročil državni odlikovanji dr. Ludviku Toplaku in Robertu Battelliju.

Dr. Ludvik Toplak je prejel zlati red za zasluge za izjemen prispevek k demokratizaciji in osamosvojitvi Slovenije ter njeni mednarodni in akademski uveljavitvi. FOTO: Daniel Novakovič/STA

Roberto Battelli je prejel red za zasluge za dolgoletno delo in prispevek k razvoju slovenske demokracije ter za zasluge pri povezovanju in ohranjanju italijanske narodne skupnosti v Sloveniji. FOTO: Daniel Novakovič/STA

Predsednik republike je v nagovoru državljankam in državljanom čestital ob državnem prazniku z najboljšimi željami za mir, varnost in blaginjo.

»Pred tridesetimi leti smo ustanovili državo, da bi imeli glede teh plemenitih ciljev več uspeha. S tem, ko smo vstopili v našo širšo domovino, v Evropsko unijo, smo si te možnosti še povečali,« je dejal predsednik Pahor in poudaril pomen naših skupnih prizadevanj za lepo prihodnost, v kateri bodo naši otroci lahko izpolnili svoje sanje in bili uspešni.

Slavnostni govornik je bil tudi Lojze Peterle

Ob tej priložnosti je predsednik Pahor k besedi povabil Lojzeta Peterleta, predsednika prve slovenske demokratično izvoljene vlade, ki je bil med gosti slovesnosti ob vročitvi odlikovanj.

Peterle se je v priložnostnem nagovoru spomnil na njuno skupno, dolgo politično pot in predsedniku Pahorju izrazil hvaležnost za pozornost, ki jo je namenil vsem, ki so dali ključne prispevke k slovenski osamosvojitvi in jo soustvarjali. »Vesel sem, da sva skupaj, v različnih vlogah, doživela ta nasmeh zgodovine,« je ob koncu nagovora dejal Peterle.

Naslednji dan odprtih vrat bo potekal 17. avgusta, na državni praznik združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom.

Na ogled tudi razstava fotografij

Obiskovalci so si lahko ogledali tudi razstavo fotografij prelomnih dogodkov, ki so pred 30 leti utirali pot nastajanju samostojne slovenske države, njeni osamosvojitvi, nato obrambi in naposled mednarodnemu priznanju, ki je ob letošnjem dnevu državnosti na ogled v Predsedniški palači.

Razstavljene fotografije so bile prvič prikazane na šestnajstih slovesnostih, ki jih je predsednik Republike Slovenije Borut Pahor v počastitev in ohranitev spomina na te dogodke pripravil ob njihovi 30. obletnici.

Nalaganje
Nazaj na vrh