Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Na deset tisoče vernikov prenočilo pred Trgom sv. Petra

Objava: 03. 05. 2011 / 07:20
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Na deset tisoče vernikov prenočilo pred Trgom sv. Petra

Romarji so noč pred slovesno razglasitvijo Janeza Pavla II. za blaženega preživeli v spalnih vrečah na rimski Via della Conciliazione, Trg sv. Petra pa je bil odprt od pete ure naprej.

Na deset tisoče romarjev je v Rimu noč s sobote na nedeljo preživelo pod zvezdnatim nebom pred Trgom sv. Petra. Že v soboto zvečer so se na rimski Via della Conciliazione zbrali prvi verniki, ki so se naslednji dan udeležili slovesne razglasitve nekdanjega papeža Janeza Pavla II. za blaženega. Vse do obrežja Tibere so na rimski ulici v spalnih vrečah prenočevali romarji s Poljske, Francije, Nemčije in drugih držav. Italijanski karabinjerji, varnostniki in prostovoljci so bdeli nad zaprtimi stranskimi dostopi na Trg sv. Petra.

V nedeljo zgodaj zjutraj, ob peti uri, so za vernike odprli tudi osrednji vatikanski trg. Po temeljitem preverjanju z detektorji kovin so ljudje lahko vstopili na Trg sv. Petra. Množice ljudi so se zgrinjale predvsem pred velikimi zasloni, preko katerih so slovesnost v Vatikanu prenašali za bolj oddaljene romarje. V Vatikanu in njegovi širši okolici so veljala poostrena varnostna merila. Romarji v Vatikan lahko prispejo le peš.

Slovesnosti ob razglasitvi so se pričele že v soboto zvečer z molitvenim bdenjem na trgu Circus Maximus, udeležilo pa se ga je okoli dvesto tisoč vernikov. Številni od njih so se po zaključku odpravili proti baziliki sv. Petra. Ob poti proti baziliki se je na deset tisoče vernikov udeležilo nočnih molitvenih bdenj v osmih odprtih cerkvah v osrčju Rima, ki so romarje privabljale s prebiranjem svetopisemskih besedil, z evharističnimi nagovori, z molitvijo v tičini in s pesmijo.
Slovesne nedeljske razglasitve se je udeležilo precej več ljudi, kot so sprva domnevali prireditelji na cerkveni strani. Število udeležencev je bilo ‘presenetljivo visoko’, je časnikarjem pojasnil namestnik vatikanskega tiskovnega predstavnika, Ciro Benedettini, dokončnega števila obiskovalcev pa zaenkrat še ni razodel.

Rimski romarski urad, ki je bil zadolžen za logistično organizacijo slovesnosti ob razglasitvi, je pričakoval okoli tristo tisoč vernikov, mesto Rim pa je računalo na okoli milijon obiskovalcev.

Kupi v trgovini

Oče, zgodi se tvoja volja
Molitveniki
1,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh