Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Na desetdolarskem bankovcu bo upodobljena ženska

Za vas piše:
STA
Objava: 18. 06. 2015 / 08:53
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:24
Ustavi predvajanje Nalaganje

Na desetdolarskem bankovcu bo upodobljena ženska

Prenovljeni ameriški bankovci bodo šli v obtok leta 2020.

Papež Frančišek si v svojem pontifikatu med drugim prizadeva za večjo vlogo in prepoznavnost žensk na vodilnih položajih. Morda so tudi njegova prizadevanja navdihnila odločitev ameriških finančnikov, da na prenovljenem bankovcu za deset ameriških dolarjev, ki bo šel v obtok leta 2020, upodobijo žensko. Novico je, kot navaja STA, včeraj sporočil ameriški finančni minister Jack Lew. Katera ženska bo upodobljena na bankovcu, zaenkrat še ni znano, ministrstvo pa bo naslednjih nekaj mesecev zbiralo predloge javnosti. Pravilo je, da je na bankovcu lahko le oseba, ki ni več živa.

Desetdolarski bankovec od leta 1929 krasi podoba prvega ameriškega finančnega ministra in enega od tako imenovanih ustanovnih očetov države Alexandra Hamiltona, ki ga je v dvoboju ubil prav tako eden od ustanoviteljev ZDA Aaron Burr.

Hamilton je na bankovcu zamenjal nekdanjega predsednika ZDA Andrewa Jacksona, ki se je preselil na dvajsetdolarski bankovec, kjer je še danes.

Podobi ženske, ki bo na bankovcu po letu 2020, bo Hamilton sicer delal družbo še nekaj časa, saj je danes v obtoku še približno 1,9 milijarde bankovcev z njegovo podobo; vsi se najbrž ne bodo tako kmalu izrabili.

Upodobitev ženske na bankovcu ima tudi dodaten simbolični pomen, saj se bo to zgodilo na 100. obletnico potrditve 19. amandmaja k ameriški ustavi, s katerim so ženske v ZDA končno dobile volilno pravico.

Vir: STA / M.M.Š.
Foto: splet

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh