Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Na Dragi mladih o begu možganov

Za vas piše:
Katja Cingerle
Objava: 26. 08. 2014 / 08:30
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:15
Ustavi predvajanje Nalaganje
Na Dragi mladih o begu možganov

Na Dragi mladih o begu možganov

Mladi Slovenci iz Italije ta konec tedna pripravljajo 49. študijske dni Draga mladih.

Mladi Slovenci iz Italije ta konec tedna pripravljajo 49. študijske dni Draga mladih, katere slogan so besede pisatelja, esejista in prevajalca Alojza Rebule »Etos: to je širina, strpnost, gosposkost. Ta suverenost je na razpolago tudi Slovencu ...« V petek, 29. avgusta, ob 16.30 se bo prireditev začela v parku Finžgarjevega doma na Opčinah pri Trstu. Mladi se bodo pogovarjali o pereči problematiki, ki jo lahko poimenujemo kot beg možganov ali pa preprosto mobilnost.




Zaradi slabših razmer za življenje v domovini so mladi prisiljeni oditi s trebuhom za kruhom in si poiskati svoj prostor pod soncem nekje v tujini. Zapustiti morajo dom, družino in prijatelje ter oditi na pot negotovosti, ki jo premagujejo polni upanja in poguma. O tem, kako odhajati v svet v iskanju študijskih, življenjskih in delovnih izkušenj, kako se vračati z dušo in razumom ter kako ustvariti pogoje za to, da bi intelektualni in delovni potencial ohranili doma bodo spregovorili izvedenka za zahtevne zaposlitve, dr. Alenka Stanič, slovenski diplomat, dr. Valentin Inzko, in goriški pesnik David Bandelj. Pogovor bo potekal pod sloganom V svet(u) z možgani.

"Življenjski prostor se širi. Srečujemo tisoče ljudi, preskakujemo celine, časovne pasove in meje. Državne, kulturne, jezikovne, identitetne, vrednotne, osebne. Človek pa kljub globalnim trendom, demokratizaciji, blagostanju ali krizi ostaja človek, duševno bitje z nogami in glavo. Mlad človek išče svojo pot, doma ali v svetu, in s tem išče sebe," so zapisali v vabilu. "Kako odhajati v svet z možgani in se vračati z dušo in razumom?"



Vsi, ki jih tema zanima, ste vabljeni torej v petek na Drago mladih na Opčinah pri Trstu. Dogodek organizirata Društvo slovenskih izobražencev in mladinska skupina Mladi v odkrivanju skupnih poti.

O razmerah v matični domovini in življenju v manjšini bo v soboto, 30. avgusta, spregovoril koroški raziskovalec in publicist Fabjan Hafner. Za iztočnico pogovora je bil izbran Prešernov verz Sem dolgo upal in se bal.

Nedeljsko dopoldne, 31. avgusta, bo namenjeno refleksiji o slovenski politični preteklosti, kar povzroča največja razhajanja v slovenski družbeni zavesti. O tem bosta govorila zgodovinarka Marta Verginella in sociolog Urban Vehovar. Popoldne pa se bomo poklonili 90. rojstnemu dnevu pisatelja Alojza Rebule, ob čemer bo podeljena tudi Peterlinova nagrada.

Draga mladih 204 se bo sklenila s pogovorom z novim predsednikom Slovenske akademije znanosti in umetnosti, Tadejem Bajdo. Teme bodo "razvoj znanosti na Slovenskem, spremembe, ki so skozi čas nastajale pri zagovarjanju doktorskih disertacij, težave, s katerimi se danes spopadajo mladi pri vključevanju v raziskovalne skupine, in problemi, povezani z njihovim odhajanjem v tujino." Mladi odhajajo na tuje univerze, da bi pridobili znanje, slovenske univerze pa bi hotele privabiti tuje študente v Slovenijo. Je predavanje v angleščini res prava pot?

Podrobneje o programu si preberite v koledarju.



Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh