Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Na državnem kvizu najbolj uspešni mladi podeželani iz Suhe krajine

Za vas piše:
M. M.
Objava: 16. 04. 2024 / 11:25
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 16.04.2024 / 11:34
Ustavi predvajanje Nalaganje
Na državnem kvizu najbolj uspešni mladi podeželani iz Suhe krajine
Trojica iz DPM Suha krajina je letos pokazala največ znanja. FOTO: ZSPM

Na državnem kvizu najbolj uspešni mladi podeželani iz Suhe krajine

Na 52. državnem kvizu Mladi in kmetijstvo, ki je potekal v Velikih Laščah, so med 12 ekipami slavili mladi kmetje iz Društva podeželske mladine Suha krajina.

Za Suhokrajnci se je na drugo mesto uvrstila ekipa Društva kranjske in tržiške podeželske mladine, pokal za tretje mesto pa so osvojili mladi iz DPM Primorska.

Prireditev vsako leto v pomladnem času organizirata Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije (KGZS) in Zveza slovenske podeželske mladine (ZSPM) v sodelovanju z društvom, ki je v preteklem letu zmagalo na kvizu. Lani so bila to tri mlada dekleta iz DPM Velike Lašče, zato so tekmovanje tokrat gostile Velike Lašče.

Znanje ni cilj, ampak orodje

Predsednica ZSPM Eva Golob je tekmovalcem zaželela pošten boj, vso srečo pri razmišljanju in dobro zabavo. Obilo znanja je mladim zaželel tudi Roman Žveglič, predsednik KGZS: »Znanje ni cilj, ampak je orodje, ki ga ne more nadomestiti noben ukrep kmetijske in druge politike. Najbolj se obrestuje naložba v znanje.«

Nova znanja in veščine

Podžupan Občine Velike Lašče je v uvodnem pozdravu izrazil veselje, da kviz poteka prav v Velikih Laščah, predsednik DPM Velike Lašče Metod Indihar pa je vsem tekmovalcem zaželel obilo zbranosti, navijačem pa veliko tekmovalnega duha. Vodja kmetijske svetovalne službe KGZS - Zavoda Ljubljana, Tomaž Močnik je dejal, da je dogodek namenjen pridobivanju novih znanj in veščin: »To boste potrebovali na poslovnem področju in tudi osebnostnem razvoju.«

Gozdovi, ekološko kmetijstvo, suha roba in zdravje mladih

Osrednji in za mlade tekmovalce najbolj napeti del, v katerem so se pomerili v znanju o tem, kaj ogroža naše gozdove, ekološkem kmetijstvu, suhi robi in zdravju mladih, je potekal pod budnimi očmi strokovne komisije, ki so jo sestavljali Jana Žiberna, Martina Robačer, Eva Mlakar, Andrej Andoljšek, Polona Rigler Grm in Mojca Bozovičar.

Za konec še ples

Prireditev se je začela s tržnico, na kateri so se svojimi izdelki med drugim predstavili inovativni mladi kmet leta 2023 Anton Grobelnik, Društvo podeželskih žena Velike Lašče, Družina Tekavec z dopolnilno dejavnostjo izdelave suhe robe ter rokodelski center Ribnica. Srečanje so zaključili ob poskočnih ritmih ansambla Firbci.

Nalaganje
Nazaj na vrh