Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Na državnih kmečkih igrah spet slavili mladi iz Šentjurja

Za vas piše:
M. M.
Objava: 08. 07. 2024 / 08:16
Oznake: Družba, Mladi
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 08.07.2024 / 09:56
Ustavi predvajanje Nalaganje
Na državnih kmečkih igrah spet slavili mladi iz Šentjurja
Zmagovalna ekipa z navijači in člani domačega društva DPM Šentjur. FOTO: Ana Mlakar in Lara Gerbec

Na državnih kmečkih igrah spet slavili mladi iz Šentjurja

Minuli konec tedna so v Zvezi podeželske mladine Slovenije pripravili 38. državne in 15. mednarodne kmečke igre. Gre za največji letni dogodek podeželske mladine. S svojim trudom, spretnostjo in natančnostjo so sodnike ponovno prepričali člani Društva podeželske mladine Šentjur, ki so tako slavili drugo leto zapored. Kmečke igre so potekale na Hotunjah pri Ponikvi v celjski regiji.

Zmagovalno ekipo so sestavljali David Podkrajšek, Maša Kramer, Simon Zdolšek, Rajko Vivod, Tilen Hvala in Nataša Golež.

Na drugem mestu so pristali zmagovalci izpred dveh let, člani Društva podeželske mladine Slovenske Konjice, do tretjega mesta pa so prišli (tudi drugič zapored) člani Društva podeželske mladine Maribor.

Drugo uvrščena ekipa DPM Slovenske Konjice. FOTO: Ana Mlakar in Lara Gerbec

Na tretjem mestu so pristali člani DPM Maribor. FOTO: Ana Mlakar in Lara Gerbec

Spoznavanje, druženje, ohranjanje tradicije in strokovni del

Državne kmečke igre predstavljajo priložnost za spoznavanje, druženje in zabavo ob ohranjanju tradicionalnih kmečkih opravil, kot sta košnja in grabljenje. »Ta izjemen dogodek je bil tudi letos ponovno priložnost za poudarjanje pomembnosti slovenskega podeželja, kmetijstva in povezovanja mladih in manj mladih, ki čutijo pripadnost do slovenskega podeželja,« poudarjajo v Zvezi slovenske podeželske mladine (ZSPM).

Povorka s tekmovalnimi ekipami. FOTO: Ana Mlakar in Lara Gerbec

Tudi letošnje igre so sicer imele strokovno noto, saj je dan pred igrami, v petek, 5. julija, potekala okrogla miza z naslovom: 'Kdo bo v prihodnje kmetoval na državnih kmetijskih zemljiščih?'.

Tekmovalci v elementu. FOTO: Ana Mlakar in Lara Gerbec

25 ekip, med njimi dve mednarodni

Kmečkih iger se je udeležilo 25 ekip, med katerimi jih je bilo 20 iz društev podeželske mladine, ki so se potegovale za naziv državnih prvakov. Od gostujočih ekip sta sodelovali dve mednarodni, izven konkurence pa sta tekmovali še najmlajša ekipa otrok in lokalni veterani DPM Šentjur. Spretnostne igre, v katerih so tekmovali mladi podeželani, so bile že tradicionalno košnja in grabljenje, druge spretnostne igre pa so inovativno vpeli v lokalno okolje ravno člani DPM Šentjur z izborom iger: 'Pobiranje sosedovega krompirja' in 'Rabutanje jabolk' ter igra presenečenja 'Ne zbudi petelina'.

Košnja s koso. FOTO: Ana Mlakar in Lara Gerbec

Tekmovanje za najboljšo grabljico. FOTO: Ana Mlakar in Lara Gerbec

Najboljši kosec in najboljša grabljica

Naziva najboljšega kosca se je veselil Luka Rošer iz Društva podeželske mladine Celje, Dobrna, Štore, Vojnik; drugo mesto je (ponovno) zasedel David Podkrajšek iz Društva podeželske mladine Šentjur, tretji med kosci pa je bil Uroš Ramšak iz Društva podeželske mladine Slovenske Konjice.

Najboljši kosci. FOTO: Ana Mlakar in Lara Gerbec

Najboljša grabljica pa je postala Lea Kokalj iz Društva podeželske mladine Škofja Loka, druga je bila Maša Kramer iz domačega Društva podeželske mladine Šentjur, na tretji stopnički pa je stala Marija Pogladič iz Društva podeželske mladine Slovenske Konjice.

Najboljše tri grabljice so bile: Lea Kokalj, Maša Kramer, Marija Pogladič. FOTO: Ana Mlakar in Lara Gerbec


Kupi v trgovini

Razprodano
V naravo v svate
Osebna rast
20,66€
Nalaganje
Nazaj na vrh