Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Na Dunaju odkrili edini ohranjeni srednjeveški križni hodnik

Objava: 29. 04. 2011 / 11:33
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Na Dunaju odkrili edini ohranjeni srednjeveški križni hodnik

Na arheološko posebnost so naleteli med restavratorskimi deli v Hofburgu.

Na Dunaju so odkrili edini ohranjeni srednjeveški križni hodnik. Med obsežnimi restavratorskimi deli v Hofburgu so pristojni s spomeniškega varstva na hodnik naleteli pri avguštinski cerkvi. Hodnik povezuje eno izmed notranjih dvorišč Hofburga z loretsko kapelo avguštinske cerkve. Vhod se nahaja na Jožefovem trgu. Križni hodnik je bil blagoslovljen leta 1341, natanko šeststosedemdeset let kasneje pa ga bodo obnovili.

Hodnik je večinoma že odkrit, videti je že osnovne značilnosti gotskega sloga. Obnovitvena dela naj bi se pričela po velikonočnih praznikih. Na križni hodnik, ki je nastal v istem času kot albertinski kor v katedrali sv. Štefana, so restavratorji naleteli med nujno potrebnimi obnovitvenimi deli na notranjem dvorišču v Hofburgu.

Pri obnovitvenih delih v križnem hodniku bo treba upoštevati, da bo loretska kapela, s katero je povezan, tudi v prihodnosti deležna dovolj svetlobe. V tej kapeli je t.i. ‘grobnica src’, v kateri je od 17. stoletja dalje štiriinpetdeset Habsburžanov posmrtno dalo shraniti svoja srca.

Habsburžani so loretsko kapelo uporabljali kot svoje svetišče za osebno molitev, je pojasnil pater Albin Scheuch, župnik v avguštinski cerkvi. V njej so poiskali zatočišče pred pomembnimi osebnimi ali političnimi odločitvami.

Kupi v trgovini

Oče, zgodi se tvoja volja
Molitveniki
1,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh