Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Na Dunaju odpirajo razstavo o svetovni popotnici in pisateljici Almi Karlin

Za vas piše:
M. M. Š.
Objava: 14. 09. 2021 / 09:28
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 14.09.2021 / 09:35
Ustavi predvajanje Nalaganje
Na Dunaju odpirajo razstavo o svetovni popotnici in pisateljici Almi Karlin
Svetovna popotnica in pisateljica Alma Ida Wilibalda Maximiliana Karlin (1889-1950) FOTO: Wikipedia

Na Dunaju odpirajo razstavo o svetovni popotnici in pisateljici Almi Karlin

Na Dunaju bodo jutri, v sredo, 15. septembra, odprli razstavo o svetovni popotnici Almi Karlin, katere 70. obletnico smrti smo obhajali lansko leto.

Postavitev v Weltmuseum Wien je konceptualno zasnovana kot monografija Neskončno potovanje Alme M. Karlin avtorice Barbare Trnovec. Kot poroča STA, je dolgoletna preučevalka Alme Karlin tudi sokustosinja razstave Sama okoli sveta, ki za slovensko muzealstvo predstavlja velik uspeh.

Mednarodna razstava bo na ogled do 18. januarja 2022, nastaja pa v sodelovanju enega najuglednejših evropskih muzejev Kunsthistorisches Museum Wien, Weltmuseum Wien in Pokrajinskega muzeja Celje, ob podpori slovenskega veleposlaništva na Dunaju in Slovenskega kulturno-informacijskega centra v Avstriji (SKICA).

Dunajska razstava za slovensko muzealstvo predstavlja velik uspeh.

Kustosa razstave sta Reinhard Blumauer iz Weltmuseum Wien in Barbara Trnovec, dolgoletna raziskovalka življenja in dela Alme M. Karlin ter kustosinja in skrbnica njene zbirke v Pokrajinskem muzeju Celje. Med drugim je tudi avtorica monografije Neskončno potovanje Alme M. Karlin, podnaslovljene Življenje, delo, zapuščina, po kateri je zasnovana dunajska razstava.

FOTO: arhiv založbe Sanje

Postavitev v prvem delu z naslovom Potovanje je učenje predstavlja osupljivo potovanje celjske popotnice okoli sveta. Na ogled so dragoceni predmeti, ki jih je Celjanka zbirala po poti, zdaj pa jih hrani celjski muzej. V drugem delu, naslovljenem Življenje je potovanje, pa je predstavljena njena biografija. V tem delu je na ogled tudi drevo z Alminega groba.

Razstava obiskovalce seznanja z osupljivo življenjsko zgodbo Alme M. Karlin in jih nagovarja k premislekom, obenem pa je prava paša za oči.

Po besedah Barbare Trnovec je razstava vsebinsko izjemno bogata: obiskovalce seznanja z osupljivo življenjsko zgodbo Alme M. Karlin in jih nagovarja k premislekom, obenem pa je prava paša za oči. Predmeti so predstavljeni na način, »da prav vsak deluje kot umetnina«.

Razstava poleg nemškega nosi tudi slovenski naslov, za kar se je Barbara Trnovec zelo zavzemala, razstavo pa bo namesto kataloga pospremila omenjena monografija, ki je izšla tudi v nemškem in angleškem jeziku.

Kupi v trgovini

Kultura šteje
Filozofija in esejistika
27,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh