Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Na Hrvaškem o zakonu in padcu Berlinskega zidu

Objava: 06. 02. 2009 / 09:29
Oznake: Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:08
Ustavi predvajanje Nalaganje

Na Hrvaškem o zakonu in padcu Berlinskega zidu

V prihodnjih dneh na Hrvaškem prirejajo dve tako rekoč zgodovinski prireditvi.

V nedeljo, 8. februarja, se Cerkev na Hrvaškem prvič pridružuje obhajanju Svetovnega dneva zakonske zveze, pobudi, ki so jo v začetku 80. let prejšnjega stoletja sprožili v ZDA, od leta 1992 pa ima tudi uradni papežev blagoslov. Na Hrvaškem so prireditve ob tem dnevu usmerjene predvsem v župnije, za katere so pristojni pripravili poseben programski paket z gradivom za nedeljsko bogoslužje, molitveno uro in druge dejavnosti.

Dva dneva pozneje, v torek, 10. februarja, pa bo v Zagrebu zgodovinsko srečanje kardinalov in predsednikov škofovskih konferenc Srednje in Vzhodne Evrope, ki bo posvečeno dvajseti obletnici padca Berlinskega zidu in deseti obletnici razglasitve kardinala Stepinca za blaženega.

Na srečanju – njegova nosilna tema je 'Poslanstvo Cerkve v Srednji in Vzhodni Evropi dvajset let po zlomu komunističnega režima 1989–2009' – med drugimi pričakujejo krakovskega nadškofa kardinala Stanislawa Dziwisza, nadškofa iz Vilniusa kardinala Audrysa Juozasa Bačkisa, budimpeštanskega nadškofa kardinala Petra Erdöa, beneškega patriarha kardinala Angela Scolo in predsednike škofovskih konferenc iz Albanije, Bosne in Hercegovine, Bolgarije, Češke, Litve, Madžarske, Poljske, Romunije, Slovaške, Slovenije, Srbije, Ukrajine in Hrvaške.

Osrednja predavatelja bosta kardinala Scola in Erdö, drugi udeleženci pa bodo predstavili konkretne razmere po posameznih državah.

To bo tretje tovrstno srečanje. Prvo je bilo leta 2004 v madžarski prestolnici, drugo pa leta 2007 v Pragi.

S Tiskovnega urada SŠK so potrdili, da se bo srečanja udeležil predsednik SŠK, ljubljanski nadškof msgr. Alojz Uran.

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh