Zapri
Iskanje

Na hrvaških avtocestah 1700 novih nadzornih kamer

Za vas piše:
Katja Zver
Objava: 24. 05. 2022 / 11:04
Oznake: Svet, Tehnologija
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 24.05.2022 / 12:43
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Na hrvaških avtocestah 1700 novih nadzornih kamer

Na hrvaških avtocestah 1700 novih nadzornih kamer
Nove kamere bodo nadzorovale promet in hitrost vozil. FOTO: Pexels
Bliža se turistična sezona in s tem povečan promet na hrvaških cestah. Podjetje Hrvatske avtoceste (Hac) bo zato na vseh avtocestah v državi zamenjalo 1727 analogih kamer z digitalnimi in uvedlo nov prometno-informacijski sistem.

Projekt sofinancira Evropska unija, ki je zanj namenila 13 milijonov evrov nepovratnih sredstev. Kamere bodo od danes do četrtka menjali in testirali na delu avtoceste A1 od Ploč do Karamatićev, ki bo štiri dni zaprt za ves promet.

Nove kamere hitrejše in varnejše 

Da bi Hrvaška uresničila ta projekt, je skupaj s Slovenijo, Italijo, Madžarsko in Avstrijo zaprosila za pridobitev sredstev Evropske unije iz programa Crocodile. Prejela je 85 odstotkov nepovratnih sredstev oziroma 100 milijonov kun (13,3 milijona evrov).

Nove kamere bodo hitreje in varneje zaznale potencialno nevarne situacije, kot so vožnja v napačno smer, zaustavljena vozila, pešci na cesti, trki, požari v predorih, zastoji in podobno. Nadzorovale bodo tudi hitrost vozil, je sporočil HAC.

Odprli center za upravljanje in nadzor prometa 

Hac bo na svojem sedežu v Zagrebu ob uvedbi nove digitalne opreme za videonadzor odprl center za upravljanje in nadzor prometa. Tja bodo prihajale informacije o stanju v prometu po celotni Hrvaški, pa tudi z istrskega ipsilona in z avtoceste Zagreb-Macelj.

V sklopu popolne posodobitve nadzornega sistema bodo na posameznih delih avtocest vgradili tudi nove meteorološke postaje, nekaj novih informacijskih portalov in nov sistem za komunikacijo z interventnimi službami, navaja STA. 

Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Nalaganje
Nazaj na vrh