Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Na Irskem zaenkrat še brez državne komisije za obravnavanje spolnih zlorab

Objava: 21. 12. 2011 / 08:05
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Na Irskem zaenkrat še brez državne komisije za obravnavanje spolnih zlorab

Preiskave trenutno še potekajo, o nadaljnem ravnanju bo vlada odločala marca.

Irska ministrica za družinsko politiko Frances Fitzgerald je zaenkrat zavrnila zahtevo po ustanovitvi neodvisne komisije za preiskave v primerih spolnih zlorab v državnih in cerkvenih ustanovah. Kot je poročanje irskega časnika ‘The Irish Times’ povzela avstrijska katoliška agencija Kathpress, je pristojni za družinsko politiko pri največji opozicijski stranki Fianna Fail, Charlie McConalogue, na neki parlamentarni seji zavzel za ustanovitev državne komisije za vse žrtve spolnih zlorab. Fitzgeraldova pa je pojasnila, da bi bilo to ‘v tem trenutku prenagljeno dejanje’.

Ministrica pa ustanovitve državne komisije ni povsem izključila. Ponovno je spomnila na Ryanovo poročilo, za nastanek katerega je bilo v Evropi izpeljano ‘največje zaslišanje te vrste’. V okviru preiskave sodnika Seana Ryana, njegovi izsledki so leta 2009 sprožili škandal glede spolnih zlorab na Irskem, je bilo namreč zaslišanih okoli tisoč žrtev.

V zadnjih dveh letih so bili objavljeni izsledki številnih preiskav tako državnih kot cerkvenih ustanov, med drugim tudi v dublinski nadškofiji. V letošnjem novembru so cerkveni organi za zaščito otrok objavili poročilo notranjih preiskav v šestih irskih škofijah in napovedali preiskavo vseh preostalih škofij. Tudi državni urad za zdravje ‘Health Service Executive’ po navedbah Fitzgeraldove trenutno izvaja preiskave v vseh štiriindvajsetih irskih škofijah.
Izsledke preiskav pričakujejo v začetku pomladi in šele takrat bo vlada odločala o nadaljnem ravnanju, je pojasnila ministrica Fitzgeraldova.

Charlie McConalogue je njeno odločitev ocenil izjemno kritično. Po njegovem mnenju je objavljanje izsledkov preiskovalnih komisij po kapljicah nesmiselno in žaljivo tako za javnost kot tudi za predstavnike Cerkve in predvsem za žrtve spolnih zlorab. Kot je dejal, Irska potrebuje močno ustanovo, ki bo to vprašanje dokončno rešila.

Kupi v trgovini

Molitev na pet prstov
Molitveniki
2,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh