Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Na Japonskem po potresih svarijo pred cunamiji

Za vas piše:
STA, M. P.
Objava: 01. 01. 2024 / 10:36
Oznake: Svet
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 01.01.2024 / 10:52
Ustavi predvajanje Nalaganje
Na Japonskem po potresih svarijo pred cunamiji
Prebivalci obalnih območij na Japonskem se morajo umakniti pred grozečim cunamijem. FOTO: Pexels

Na Japonskem po potresih svarijo pred cunamiji

Japonsko je danes stresel niz potresov. Najmočnejši med njimi je imel magnitudo 7,6, zaradi česar so oblasti za zahodno obalo osrednjega otoka Honšu izdale opozorilo pred cunamijem.

Epicenter je bil na polotoku Noto, 505 kilometrov severozahodno od Tokia, kjer so potresne sunke čutili milijoni prebivalcev, poročajo tuje tiskovne agencije.

Oblasti so vzdolž zahodne obale najštevilčnejšega in največjega japonskega otoka Honšu izdale opozorilo pred valovi v višini do pet metrov.

Poročil o morebitnih žrtvah ali gmotni škodi zaenkrat še ni, odgovorni pa so prebivalce obalnih krajev, kjer ponekod že poročajo o višjem valovanju morja, pozvali, naj si poiščejo višje ležeče zatočišče.

V bližini epicentra je bil prekinjen železniški promet, prav tako so zaprte avtoceste. Okoli 33.500 gospodinjstev je ostalo brez elektrike, še navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Po podatkih japonskega meteorološkega urada je otočje danes skupno streslo 21 potresov z magnitudo nad 4,0.

Japonsko redno prizadenejo potresi, zato ima stroge gradbene predpise, ki zagotavljajo, da stavbe zdržijo močne tresljaje. Vseeno pa je v državi še vedno živ spomin na potres leta 2011, ki je sprožil smrtonosni cunami in jedrsko nesrečo v Fukušimi. Vlada je danes sporočila, da ne beležijo težav pri delovanju nukleark.

Kupi v trgovini

Zmorem
Puloverji
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh