Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Na Kitajskem aretirali več duhovnikov in škofa

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 24. 05. 2021 / 11:02
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 24.05.2021 / 11:09
Ustavi predvajanje Nalaganje
Na Kitajskem aretirali več duhovnikov in škofa

Na Kitajskem aretirali več duhovnikov in škofa

Asianews poroča o prijetju škofa Weizhuja iz apostolske prefekture Xinxiang.

Katoliška cerkev na Kitajskem FOTO: Vatican Media

Na Kitajskem so po navedbah nekaterih medijev v zadnjih dneh aretirali več katoliških duhovnikov, poroča avstrijski Kathpress. Katoliška agencija Asianews je ob koncu tedna sporočila, da je policija v apostolski prefekturi Xinxiang aretirala 63-letnega škofa Josepha Zhanga Weizhuja, sedem duhovnikov in deset bogoslovcev. V večdnevni operaciji naj bi sodelovali najmanj sto uradnikov. Kitajske oblasti naj bi prefekture Xinxiang ne priznale, zato vse dejavnosti tamkajšnjih duhovnikov in laikov veljajo za »kriminalna dejanja«.

Vatikan je s Kitajsko leta 2018 podpisal začasni sporazum o imenovanju škofov, ki je bil lansko jesen podaljšan. Kritiki menijo, da je sporazum napaka. Po navedbah Asianews se je položaj kitajskih katoličanov od podpisa sporazuma še poslabšal. Poseben pritisk v državi izvajajo na člane t.i. podzemne Cerkve.

Papež je med včerajšnjo opoldansko molitvijo na Trgu sv. Petra v Vatikanu prosil za duhovno podporo v molitvi vseh vernikov na Kitajskem. Posebna priložnost za to je današnji praznik Marije, pomočnice kristjanov, ki je zavetnica te velike azijske države, posebej pa jo častijo v svetišču Sheshan v Šanghaju. Sveti oče sicer ni omenil nedavnih aretacij, kitajske katoličane pa je spodbudil, naj bodo »prinašalci vesele novice in pričevalci dobrote dejavne ljubezni ter graditelji pravičnosti in miru v svoji domovini«.

Kupi v trgovini

Prenovitev
Duhovna rast
21,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh