Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Na Kitajskem ponovno ilegalna škofovska posvečenja

Objava: 30. 06. 2011 / 14:07
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Na Kitajskem ponovno ilegalna škofovska posvečenja

Z redkimi izjemami je bila večina kitajskih škofov do lanskega novembra posvečena s soglasjem Vatikana.

Na Kitajskem so po medijskih poročilih sodeč ponovno podeljevali škofovska posvečenja brez vatikanskega soglasja. V škofiji Leshan na jugozahodu Kitajske naj bi minulo sredo, na slovesni praznik apostolov Petra in Pavla, škofovsko posvečenje podelili Paulu Lei Shiyinu, je poročala azijska katoliška agencija 'Ucanews'. Lei je eden izmed desetih podpredsednikov režimu naklonjenega Patriotskega združenja.

Po navedbah agencije 'Ucanews' naj bi v vatikanskih krogih veljalo, da Lei ne bi mogel pridobiti uradnega soglasja za škofovsko posvečenje ne zdaj ne v prihodnosti. Dosedanji škof omenjene škofije, Matthew Luo Duxi, je umrl leta 2009. Škofovsko posvečenje v škofiji Wuhan v osrednjekitajski provinci Hebei, ki je bilo predvideno v začetku junija, je bilo teden dni pred določenim datumom odpovedano.

Okoli trinajst milijonov izmed 1,3 milijarde Kitajcev je katoličanov. Razdeljeni so na dve skupini. Poleg režimu naklonjenega Patriotskega združenja na Kitajskem obstaja tudi podzemna Cerkev, ki je naklonjena papežu. 'Patriotski kristjani' so lahko od leta 1957 oz. od konca kitajske 'kulturne revolucije' (1966-1976)z državnim dovoljenjem ponovno dejavni, člane 'podzemne Cerkve' pa na Kitajskem redno preganjajo.

V praksi je bila ostra ločnica med obema skupinama v preteklih letih že skoraj izbrisana. Z redkimi izjemami je bila večina kitajskih škofov do lanskega novembra posvečena s soglasjem Vatikana. Novo usmeritev Pekinga poznavalci ocenjujejo kot resno grožnjo vsemu, kar je bilo doslej doseženega.

Kupi v trgovini

Prenovitev
Duhovna rast
21,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh