Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Na Kitajskem ponovno škofovsko posvečenje v prisotnosti zapriseženega 'patriotista'

Objava: 26. 04. 2012 / 05:49
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Na Kitajskem ponovno škofovsko posvečenje v prisotnosti zapriseženega 'patriotista'

Novi nadškof v Čangšaju, Methodius Qu Ailin, je bil vendarle posvečen s papeževo privolitvijo.

Na Kitajskem so ponovno izvedli škofovsko posvečenje v sumljivih okoliščinah, poroča avstrijska katoliška agencija Kathpress. Novi nadškof v Čangšaju, Methodius Qu Ailin, je bil minulo sredo sicer posvečen s papeževo privolitvijo, slovesnosti pa sta se po navedbah rimske agencije Asianews udeležila tudi izobčeni škof iz Wuhuja Joseph Liu Xinhong in pekinški nadškof Joseph Li Shan. Slednji svojega odnosa do papeža še ni povsem razjasnil. Li Shan je od leta 2010 podpredsednik s strani države nadzorovanega škofovskega sveta, ki ga Vatikan ne priznava. Liu Xinhong pa je škofovsko posvečenje prejel leta 2006 brez papeževe privolitve.

Slovesnosti ob tokratnem škofovskem posvečenju v katedrali prestolnice južnokitajske province Hunan se je po navedbah Asianews udeležilo okoli dvesto vernikov, med njimi petindvajset duhovnikov. To je bilo drugo škofovsko posvečenje na Kitajskem v letošnjem letu. Tudi pri prvi slovesnosti pred nekaj dnevi je sodeloval škof, ki ga papež na priznava.

Vatikan škofovskih posvečenj kandidatov iz režimu naklonjenega Patriotskega združenja kitajskih katoličanov brez predhodne papeževe privolitve ne priznava. Tudi sodelovanje s strani Vatikana nepriznanih škofov pri posvečenju ni v skladu s predpisi cerkvenega prava.

Vatikan je leta 2011 pojasnil, da na Kitajskem v primeru nedovoljenega škofovskega posvečenja vendarle ne sledi samodejno izobčenje, kar bi bila sicer logična posledica ob strogem upoštevanju cerkvenega prava. V luči specifičnega položaja je vsakokrat potrebno upoštevati konkretne okoliščine posvečenja. Sodelovanja nezakonito posvečenih škofov v nekaterih primerih ni moč preprečiti brez posledic za ostale udeležence, so pojasnili v Vatikanu.

Povezave: http://www.druzina.si/icd/spletnastran.nsf/all/FBD4322894EC05ADC12579E9002D3FB7?OpenDocument

Kupi v trgovini

Kako zagovarjati vero brez povzdigovanja glasu
Družbena vprašanja
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh