Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Na knjižnih policah Tolkienova prva, temačna zgodba

Za vas piše:
STA
Objava: 27. 08. 2015 / 11:04
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:25
Ustavi predvajanje Nalaganje

Na knjižnih policah Tolkienova prva, temačna zgodba

V kratki zgodbi naj bi se videlo, kako avtor nastavlja temelje za svoje nadaljnja dela.

Britanska založba Harper Collins bo objavila prvo prozno delo pisatelja J. R. R. Tolkiena z naslovom »The Story of Kullervo« (Zgodba o Kullervu). Strokovnjaki pravijo, da gre »brez dvoma za njegovo najmračnejše delo«.

Prvo prozno delo avtorja trilogije Gospodar prstanov je po navedbah tujih agencij predelava finskega epa, ki jo je napisal med letoma 1914 in 1915.

Glavni lik zgodbe Kullervo je predhodnik Turina Turambara, ki ima osrednjo vlogo v kasnejši Povesti o Hurinovih otrocih in se pojavlja v sagi Silmarillion. Kot pravijo poznavalci, naj bi se v kratki zgodbi videlo, kako avtor nastavlja temelje za svoje nadaljnja dela.

Tolkien se je s tem delom prvič preizkusil v prozi, saj je do takrat pisal izključno poezijo. Zgodbo je pustil nedokončano in se nato posvetil bolj osebnim in izvirnim delom.

»The Story of Kullervo« je prvič leta 2010 objavila profesorica angleščine na Univerzi v Marylandu Verlyn Flieger, in sicer v akademski reviji Tolkien Studies. Fliegerjeva se je za samostojno objavo zgodbe odločila, ker verjame, da si zasluži širši krog bralcev. Kot pojasnjuje, gre »brez dvoma za njegovo najmračnejše delo, ki očrtuje temačnejše dele njegovega fantazijskega sveta«.

Večina Tokienovih del je bila objavljenih veliko let po Tolkienovi smrti, vendar knjižnica Univerze v Oxfordu še hrani mnoga neobjavljena dela. Večinoma gre za predavanja, za zapiske s predavanj in kratke zgodbe.

Foto: splet / DailyMail

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh