Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Na kratko: Ali Pekingu grozi ponovno zaprtje?

Za vas piše:
Spletno uredništvo
Objava: 26. 04. 2022 / 11:10
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 26.04.2022 / 18:58
Ustavi predvajanje Nalaganje
Na kratko: Ali Pekingu grozi ponovno zaprtje?
V Šanghaju naj bi zabeležili kar 16.000 novih okužb. FOTO: Pexels

Na kratko: Ali Pekingu grozi ponovno zaprtje?

Epidemiološka situacija po svetu se kljub optimističnim napovedim zaenkrat še ne umirja.

V Pekingu se je začelo množično testiranje na okužbo s koronavirusom skoraj vseh prebivalcev kitajske prestolnice. Vse več je svaril, da utegne Peking doleteti strogo zaprtje po vzoru Šanghaja. Največje kitajsko mesto je namreč v popolnem zaprtju že več tednov, kar pa ni uspelo zajeziti širjenja nove različice omikron. Število smrtnih žrtev covida-19 tam vztrajno narašča. Potem ko so tudi v Pekingu v zadnjih dneh potrdili več okužb, so mestne oblasti ukazale prebivalcem 12 osrednjih okrožij, kjer živi velika večina prebivalcev prestolnice, da se testirajo. Med prebivalci je to sprožilo množičen naval na supermarkete, saj si skušajo priskrbeti čim večje zaloge hrane in drugih najnujnejših potrebščin. Predstavnik zdravstvenih oblasti v Pekingu je sicer v ponedeljek zatrdil, da je širjenje koronavirusa v tem mestu zaenkrat še pod nadzorom. V Pekingu so tako poročali o 33 potrjenih okužbah v minulem dnevu, medtem ko so jih v Šanghaju zabeležili kar 16.000. T. M. 

Jutri se začenjajo prvomajske počitnice

Za okoli 268.000 šolarjev je danes zadnji šolski dan pred prvomajskimi prazniki, ko bodo učenci in dijaki skupno prosti šest dni. V šolske klopi se bodo vrnili prihodnji torek. Do takrat pa jim po dveh letih zatišja zaradi epidemije koronavirusa marsikje ponujajo bogat progam počitniških aktivnosti. Več kot 193.000 učencev in okoli 75.780 dijakov bo po prvomajskih počitnicah, ki so sicer zadnje do poletja, v šolske klopi znova sedlo 3. maja. Že naslednji dan pa maturante čaka prva izpitna pola – esej iz slovenščine ali italijanščine oz. madžarščine kot maternega jezika. Prav tako se za šestošolce in devetošolce začenjajo nacionalna preverjanja znanja. T. M. 

Podnebne spremembe hitro segrevajo škotska jezera

Podnebne spremembe povzročajo hiter in občuten dvig temperature škotskih jezer in vodnih zajetij, po navedbah STA kažejo nedavne raziskave. Med potencialnimi posledicami je predvsem nevarno cvetenje alg, ki se bo predvidoma okrepilo ob višjih temperaturah zraka in spremenjenih padavinskih vzorcih. V letih med 2015 in 2019 se je zvišala temperatura 97 odstotkov škotskih jezer in zajetij, ki so bila zajeta v raziskavo: 88 odstotkov se jih je segrelo za od 0,25 do ene stopinje Celzija letno, devet odstotkov pa za od ene do 1,3 stopinje Celzija letno. Strokovnjaki ocenjujejo, da se bodo v prihodnje najhitreje segrevala vodna telesa na jugu in vzhodu Škotske, do leta 2040 pa bo ta učinek dosegel vse dele te dežele. M. M. Š.

V samomorilskem napadu v Pakistanu ubiti trije kitajski državljani

Samomorilska napadalka iz pakistanske separatistične skupine se je danes razstrelila v bližini vozila, ki je prevažalo kitajske državljane na univerzi v Pakistanu, poroča STA. V napadu so umrli štirje ljudje, med njimi trije Kitajci, ob napadu pa so se v državi pojavili strahovi glede varnosti tujih delavcev. Napadalka se je razstrelila v bližini vozila, s katerim so se inštruktorji kitajščine peljali na Konfucijev inštitut na univerzi v Karačiju. Odgovornost za napad je prevzela Baločistanska osvobodilna vojska, separatistična skupina, ki stoji za desetletja starim odporniškim gibanjem v največji afganistanski provinci Baločistan na jugozahodu države, skupaj z več drugimi uporniškimi skupinami pa nasprotuje naložbam Pekinga v tej pokrajini, kjer Kitajska razvija globokomorsko pristanišče in izvaja več projektov raziskovanja mineralov. M. M. Š.

Nalaganje
Nazaj na vrh