Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Na kratko: Meteorski roj Geminidov

Za vas piše:
Spletno uredništvo
Objava: 13. 12. 2021 / 07:30
Oznake: Politika, Slovenija, Svet
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 13.12.2021 / 12:56
Ustavi predvajanje Nalaganje
Na kratko: Meteorski roj Geminidov
FOTO: Wikipedia

Na kratko: Meteorski roj Geminidov

Po napovedih naj bi nebo danes razsvetlil meteorski roj Geminidov, ki se pojavlja vsako leto decembra. Tokrat naj bi vrhunec doživel v noči na torek.

Kot na svoji spletni strani navajajo v Astronomskem društvu Orion, na temni lokaciji lahko pričakujemo od 60 do 120 utrinkov na uro. Pojav bo glede na njihove podatke viden od danes od 15. ure do jutri do 13. ure. Gre za koščke asteroida 3200 Phaethon, ki vstopajo v Zemljino atmosfero s hitrostjo do 70 kilometrov na sekundo, ob tem pa izhlapevajo in povzročajo svetlobne proge, ki jih imenujemo meteorji, navedbe nemške tiskovne agencije dpa povzema STA. M. M.

Začetek redne mesečne seje v DZ

V Državnem zboru danes začenjajo redno mesečno zasedanje, predsednik vlade Janez Janša pa bo jutri odgovarjal na poslanska vprašanja. Poslanci bodo med drugim obravnavali predlog novele zakona o dohodnini in predlog zakona o debirokratizaciji, na dnevnem redu pa sta tudi interpelaciji dveh ministrov, navaja STA. V petek se bo pred poslanci zagovarjal minister za okolje in prostor Andrej Vizjak, prihodnji teden pa notranji minister Aleš Hojs. M. M.

Evropska unija razdeljena glede diplomatskega bojkota ZOI 2022

Evropska unija bo danes poskušala doseči skupno stališče o pozivu Združenih držav Amerike k diplomatskemu bojkotu zimskih olimpijskih iger v Pekingu 2022. Stališča so na začetku srečanja zunanjih ministrov v Bruslju zaenkrat še zelo razdeljena, poroča STA. ZDA, Kanada, Avstralija, Velika Britanija in Nova Zelandija so se odločile za »diplomatski bojkot« zimskih olimpijskih iger v Pekingu, da bi obsodile kršitve človekovih pravic na Kitajskem, predvsem v tamkajšnji pokrajini z muslimansko večino v Xinjiangu. Kitajske oblasti so sicer napovedale, da bodo države, ki se bodo pridružile diplomatskemu bojkotu zimskih olimpijskih iger, zanj »plačale ceno«. Zimske olimpijsje igre v Pekingu so predvidene med 4. in 20. Februarjem 2022. M. M. Š.

Napredek na področju digitalizacije pravosodja 

Pravosodni ministri držav članic EU so na zadnjem zasedanju Sveta EU za pravosodje in notranje zadeve v času slovenskega predsedovanja razpravljali o digitalizaciji pravosodnega sodelovanja, varovanju temeljnih pravic ter delovanju sodišč in sodni presoji ukrepov med pandemijo covida-19. Slovenski minister Marjan Dikaučič je ob tem med drugim povedal: »Dosegli smo velik napredek, še posebej na področju digitalizacije pravosodja, med drugim začasni dogovor z Evropskim parlamentom glede uredbe e-CODEX, ki bo izboljšal digitalizacijo čezmejnega pravosodnega komuniciranja in olajšal dostop do sodnega varstva za državljane in podjetja,« so sporočili s pravosodnega ministrstva. M. M.

Južna Koreja ne napoveduje diplomatskega bojkota

Južnokorejski predsednik Moon Jae-in je ob obiska v Avstraliji dejal, da se Južna Koreja ne bo pridružila diplomatskemu bojkotu zimskih olimpijskih iger, ki so ga že napovedale nekatere druge države, kot denimo ZDA, Velika Britanija ali Avstralija. bojkotirala zimskih olimpijskih iger v Pekingu 2022. Kot poroča francoska tiskovna agencija AFP, je Moon zatrdil, da niso prejeli nobene prošnje oziroma zahteve, da bi se pridružili diplomatskemu bojkotu zimskih iger. M. M.

Brez smrtnih žrtev na slovenskih cestah

Z Generalne policijske uprave so sporočili, da je minuli teden na slovenskih cestah minil brez prometnih nesreč s smrtnim izidom, je poročala STA. Letos so slovenske ceste sicer terjale že 111 smrtnih žrtev, v enakem obdobju lanskega leta pa 80. M. M.

V Murski Soboti razstava o življenju romskih žensk

V Mladinskem informativnem in kulturnem klubu v Murski Soboti je na ogled razstava Ciganjica, ki prikazuje življenje romskih žensk. Kot poroča STA, avtor razstave, študent arhitekture Marcel Baranja, na platnih v slikarski simboliki prikazuje Romkinje kot (še vedno) neenakopravne v pretežno patriarhalno urejeni družbi. Po njegovih besedah so Romkinje v neromskem okolju zadnja desetletja na videz povsem emancipirane in moškim enakopravne, vendar ta slika ne ustreza stvarnim razmeram, zato Baranja v svojih razstavljenih delih med drugim nakazuje tudi na kršenje telesne in intimne integritete Romkinj. Čeprav si širša družba prizadeva za vključenost Romov ter poznavanje njihovih življenjskih navad in kulture, moramo na romsko skupnost pogledati ne le kot na celoto, temveč tudi na vloge, ki jih imajo v skupnosti posamezni deležniki, kot so otroci, odraščajoči, ženske in moški: le na ta način bomo lahko romsko skupnost lažje razumeli. M. M. Š.

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Lambert Ehrlich - Prerok slovenskega naroda
Zgodovina
42,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh